Drożdżowe paszteciki z soczewicą i suszonymi grzybami

blackpearl20
Drożdżowe paszteciki z soczewicą i suszonymi grzybami

0

5 / 5

Doskonały dodatek do wigilijnego barszczu lub jako przekąska między posiłkami. Można je nadziać praktycznie wszystkim co "zalega" w lodowce - resztą kapusty z grochem, szpinakiem, rybą. A wszystko to po to, by realizować zasadę zero waste. A jeśli zostaną po Wigilii z powodzeniem można je wykorzystać jako wkładkę do zupy. I nic się nie zmarnuje.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

500 g mąka puszysta tortowa lubella

200 g grzyby suszone

200 g soczewica czerwona

500 mleko 2%

1 szt. cebula

2 szt. jaja

25 g drożdże świeże

50 olej słonecznikowy

1 łyżka cukier

1 łyżka masło

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Pokruszyć drożdże i rozrobić w 50 ml ciepłego mleka. Dodać cukier, 2 łyżki mąki i wymieszać, a następnie odstawić w ciepłe miejsce (najlepiej przy kaloryferze) do wyrośnięcia.

2

Wymieszać w misce składniki na ciasto – mąkę, mleko, olej, jaja, przyprawy, a na samym końcu wyrośnięte drożdże. Całość zagnieść na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

3

W osolonej wodzie ugotować soczewicę.

4

Grzyby dokładnie umyć, drobno pokroić i podsmażyć na maśle z posiekaną cebulą.

5

Grzyby i soczewicę wymieszać ze sobą i wystudzić.

6

Rozwałkować ciasto i pokroić na małe prostokąty. Do każdego nałożyć farsz z soczewicy i grzybów, posklejać boki i ułożyć na blachę. Wierzch można posmarować białkiem z jajka.

7

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

276

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

38

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły