Drożdżowe paszteciki z soczewicą i suszonymi grzybami
blackpearl20
Doskonały dodatek do wigilijnego barszczu lub jako przekąska między posiłkami. Można je nadziać praktycznie wszystkim co "zalega" w lodowce - resztą kapusty z grochem, szpinakiem, rybą. A wszystko to po to, by realizować zasadę zero waste. A jeśli zostaną po Wigilii z powodzeniem można je wykorzystać jako wkładkę do zupy. I nic się nie zmarnuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
276
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 5
Doskonały dodatek do wigilijnego barszczu lub jako przekąska między posiłkami. Można je nadziać praktycznie wszystkim co "zalega" w lodowce - resztą kapusty z grochem, szpinakiem, rybą. A wszystko to po to, by realizować zasadę zero waste. A jeśli zostaną po Wigilii z powodzeniem można je wykorzystać jako wkładkę do zupy. I nic się nie zmarnuje.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
500 g mąka puszysta tortowa lubella
200 g grzyby suszone
200 g soczewica czerwona
500 mleko 2%
1 szt. cebula
2 szt. jaja
25 g drożdże świeże
50 olej słonecznikowy
1 łyżka cukier
1 łyżka masło
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Pokruszyć drożdże i rozrobić w 50 ml ciepłego mleka. Dodać cukier, 2 łyżki mąki i wymieszać, a następnie odstawić w ciepłe miejsce (najlepiej przy kaloryferze) do wyrośnięcia.
Wymieszać w misce składniki na ciasto – mąkę, mleko, olej, jaja, przyprawy, a na samym końcu wyrośnięte drożdże. Całość zagnieść na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
W osolonej wodzie ugotować soczewicę.
Grzyby dokładnie umyć, drobno pokroić i podsmażyć na maśle z posiekaną cebulą.
Grzyby i soczewicę wymieszać ze sobą i wystudzić.
Rozwałkować ciasto i pokroić na małe prostokąty. Do każdego nałożyć farsz z soczewicy i grzybów, posklejać boki i ułożyć na blachę. Wierzch można posmarować białkiem z jajka.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
276
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.