Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
eluchap
Doskonale smakują na zimno i gorąco
0
2 / 2
Doskonale smakują na zimno i gorąco
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 kg kapusta kiszona
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. sól, pieprz
3 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. cebula
15 dag. margaryna zwykła
30 dag. drożdże
30 dag. pieczarki
0.50 szkl. śmietana 18%
Przygotowanie
Ciasto : śmietanę wymieszać z drożdżami i cukrem ,aż do rozpuszczenia się drożdży.
Mąkę posiekać z margaryną . Dodać sól i śmietanę z drożdżami . Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i lśniące
Odstawić pod przykryciem na 30 minut .
Farsz : grzyby,kapustę kiszoną ugotować aż do miękkości,przemielić przez maszynkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cebule drobno pokroić i zeszklić na margarynie dodać do pieczarek ,kapusty wymieszać
Ciasto podzielić na kilka mniejszych części , z każdej części uformować wałeczek , który należy rozwałkować na długi prostokąt . Na środku prostokąta [ na całej długości ] ułożyć farsz . Jeden brzeg ciasta założyć za farszem i docisnąć . Zrolować do drugiego brzegu ciasta . Powstały wałek lekko spłaszczyć i pokroić na ukos tak jak kroi się kopytka .
Ulepione paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze .
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut - do zrumienienia