Drożdżowe marzenie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
konkurs
![Drożdżowe marzenie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977382177.jpeg&w=3840&q=75)
„Tłusty czwartek” wcale nie musi być tłusty – alternatywa dla tradycyjnych pączków.
0
0 / 0
„Tłusty czwartek” wcale nie musi być tłusty – alternatywa dla tradycyjnych pączków.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szt. drożdże instant
0.25 szkl. cukier
250 mleko
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżka masło roztopione
1 szt. jaja l
1 szczyp. sól
1 opak. konfitura z wiśni łowicz
0.50 kostka margaryna
0.50 szkl. cukier puder
6 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka mleko
Przygotowanie
Drożdże, cukier, 250ml mleka, mąkę, 2 łyżki roztopionego masła, jajko i sól wymieszaj ze sobą i wyrób ciasto tak żeby nie przywierało do rąk (możesz dodać trochę mąki).
Wyrobione ciasto przykryj ścierką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 40 – 50 minut).
Podziel ciasto na części i uformuj bułeczki i odłóż je do ponownego wyrośnięcia (ok. 10 minut).
Bułeczki piecz około 10-13 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Margarynę, cukier puder, kakao i 4 łyżki mleka połącz a garnku podgrzewając je na małym ogniu, gotuj ciągle mieszając około 2 minuty.
Po wystygnięciu bułeczki nadziewaj konfiturą z wiśni Łowicz (przy pomocy szprycy o szerokim końcu).
Bułeczki udekoruj przestygniętą polewą czekoladową.