0

Składniki

0.5 Łyżeczki
sól
5 Szklanek
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
masło extra
1 Szklanka
rodzynki
0.75 Szklanki
mleko UHT 1,5%
0.75 Szklanki
cukier
3 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
skórka z cytryny
4 Łyżki
woda
3 Dekagramy
drożdże
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z ciepłą wodą, odstawiamy na 5 minut.
  2. Rozczyn przelewamy do miski, mieszamy z ciepłym mlekiem.Wsypujemy 2 szklanki mąki, cukier i sól,dodajemy po jednym jajku.Mieszamy aż składniki się połączą.Wsypujemy namoczone i odsączone wcześniej rodzynki.Wsypujemy skórkę cytrynową.
  3. Dodajemy stopione masło,mieszamy. Wsypujemy 2 ½ szklanki mąki i zagniatamy przez 5 minut, gdyby ciasto było za rzadkie to dosypujemy pozostałą mąkę.
  4. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  5. Układamy na blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy.
  6. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Opis

Drożdżówka,której smak pamiętam z dzieciństwa

Podobne przepisy

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Bułeczki maślane

Przepis
Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Cynamonowe zawijańce

Przepis
Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Kakaowe jajka niespodzianka

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowe jajka niespodzianka

Kakaowe profiterole

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Keks

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Keks

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!