Drożdżowe ciasto z rodzynkami

m7

Drożdżówka, której smak przenosi w beztroski smak dzieciństwa. Puszysta, miękka drożdżówka z rodzynkami to pyszny podwieczorek, ale również drugie śniadanie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1199
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
174
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Drożdżówka, której smak przenosi w beztroski smak dzieciństwa. Puszysta, miękka drożdżówka z rodzynkami to pyszny podwieczorek, ale również drugie śniadanie.
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
0.50 łyżecz. sól
5 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. masło
1 szkl. rodzynki
0.75 szkl. mleko uht 1,5%
0.75 szkl. cukier
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżka skórka z cytryny
4 łyżka woda
3 dag. drożdże
Przygotowanie
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z ciepłą wodą, odstawiamy na 5 minut.
Rozczyn przelewamy do miski, mieszamy z ciepłym mlekiem. Wsypujemy 2 szklanki mąki, cukier i sól, dodajemy po jednym jajku. Mieszamy aż składniki się połączą. Wsypujemy namoczone i odsączone wcześniej rodzynki. Wsypujemy skórkę cytrynową.
Dodajemy stopione masło, mieszamy. Wsypujemy 2 ½ szklanki mąki i zagniatamy przez 5 minut, gdyby ciasto było za rzadkie to dosypujemy pozostałą mąkę.
Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Układamy na blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1199
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
174
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.