Drożdżowe ciasto z rodzynkami

m7
Drożdżowe ciasto z rodzynkami

0

0 / 0

Drożdżówka, której smak przenosi w beztroski smak dzieciństwa. Puszysta, miękka drożdżówka z rodzynkami to pyszny podwieczorek, ale również drugie śniadanie.

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

0.50 łyżeczka sól

5 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. masło

1 szkl. rodzynki

0.75 szkl. mleko uht 1,5%

0.75 szkl. cukier

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka skórka z cytryny

4 łyżka woda

3 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z ciepłą wodą, odstawiamy na 5 minut.

2

Rozczyn przelewamy do miski, mieszamy z ciepłym mlekiem. Wsypujemy 2 szklanki mąki, cukier i sól, dodajemy po jednym jajku. Mieszamy aż składniki się połączą. Wsypujemy namoczone i odsączone wcześniej rodzynki. Wsypujemy skórkę cytrynową.

3

Dodajemy stopione masło, mieszamy. Wsypujemy 2 ½ szklanki mąki i zagniatamy przez 5 minut, gdyby ciasto było za rzadkie to dosypujemy pozostałą mąkę.

4

Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

5

Układamy na blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy.

6

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły