Drożdżowe bułki z patelni

iwona.bakalarska

Chrupiące, pachnące bułeczki z patelni. Koniecznie wypróbuj na śniadanie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
399
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chrupiące, pachnące bułeczki z patelni. Koniecznie wypróbuj na śniadanie.
5
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta poznańska
50 g świeże drożdże
150 olej rzepakowy uniwersalny
240 mleko 2%
1 łyżecz. sól
Przygotowanie
Do miski włożyć drożdże i zalać olejem roślinnym. Dodać sól, letnie mleko i wymieszać. Dodać mąkę Lubella i zagnieść ciasto. Przykryć miskę ściereczką i zostawić, aby podwoiło swoją objętość.
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 8 części i z każdego kawałka formować owalną bułeczkę. Wkładać bułki do nasmarowanej olejem patelni. Odstawić na kilka minut, aby trochę urosło. Przykryć patelnię z bułkami pokrywką i umieścić na małym ogniu. Gotować do zrumienienia spodu (około 20 min).
Następnie zdjąć pokrywkę, przykryć bułki papierem do pieczenia i odwróć patelnię do góry dnem. Włożyć bułki z powrotem na patelnię tak, aby papier znalazł się na dnie patelni. Ponownie przykryć patelnię pokrywką i gotować do zrumienienia drugiej strony (około 15 min). Wyłożyć bułki na talerz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
399
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.