Drożdżowe bułki z patelni

iwona.bakalarska
Drożdżowe bułki z patelni

0

0 / 0

Chrupiące, pachnące bułeczki z patelni. Koniecznie wypróbuj na śniadanie.

5

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta poznańska

50 g świeże drożdże

150 olej rzepakowy uniwersalny

240 mleko 2%

1 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Do miski włożyć drożdże i zalać olejem roślinnym. Dodać sól, letnie mleko i wymieszać. Dodać mąkę Lubella i zagnieść ciasto. Przykryć miskę ściereczką i zostawić, aby podwoiło swoją objętość.

2

Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 8 części i z każdego kawałka formować owalną bułeczkę. Wkładać bułki do nasmarowanej olejem patelni. Odstawić na kilka minut, aby trochę urosło. Przykryć patelnię z bułkami pokrywką i umieścić na małym ogniu. Gotować do zrumienienia spodu (około 20 min).

3

Następnie zdjąć pokrywkę, przykryć bułki papierem do pieczenia i odwróć patelnię do góry dnem. Włożyć bułki z powrotem na patelnię tak, aby papier znalazł się na dnie patelni. Ponownie przykryć patelnię pokrywką i gotować do zrumienienia drugiej strony (około 15 min). Wyłożyć bułki na talerz.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły