Drożdżowe bułki z patelni
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
iwona.bakalarska
![Drożdżowe bułki z patelni](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973022918.jpeg&w=3840&q=75)
Chrupiące, pachnące bułeczki z patelni. Koniecznie wypróbuj na śniadanie.
0
0 / 0
Chrupiące, pachnące bułeczki z patelni. Koniecznie wypróbuj na śniadanie.
5
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta poznańska
50 g świeże drożdże
150 olej rzepakowy uniwersalny
240 mleko 2%
1 łyżecz. sól
Przygotowanie
Do miski włożyć drożdże i zalać olejem roślinnym. Dodać sól, letnie mleko i wymieszać. Dodać mąkę Lubella i zagnieść ciasto. Przykryć miskę ściereczką i zostawić, aby podwoiło swoją objętość.
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 8 części i z każdego kawałka formować owalną bułeczkę. Wkładać bułki do nasmarowanej olejem patelni. Odstawić na kilka minut, aby trochę urosło. Przykryć patelnię z bułkami pokrywką i umieścić na małym ogniu. Gotować do zrumienienia spodu (około 20 min).
Następnie zdjąć pokrywkę, przykryć bułki papierem do pieczenia i odwróć patelnię do góry dnem. Włożyć bułki z powrotem na patelnię tak, aby papier znalazł się na dnie patelni. Ponownie przykryć patelnię pokrywką i gotować do zrumienienia drugiej strony (około 15 min). Wyłożyć bułki na talerz.