Drożdżowe bułeczki z ziarnami
basiazdyb
Pyszne i zdrowe bułeczki drożdżowe z pestkami dyni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
550
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne i zdrowe bułeczki drożdżowe z pestkami dyni.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kostka świeże drożdże
250 mleko uht 3,2%
1 łyżecz. cukier
1 kg mąka pszenna tortowa lubella
200 g płatki owsiane
200 g ziarna słonecznika
200 g pestki dyni
200 g lubella płatki żytnie
5 łyżka ziarna sezamu
10 g masło
3 szt. jajka kurze całe
150 g powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
Do rondla wlej mleko lekko je podgrzej, nie gotuj. Następnie dodaj drożdże, cukier i dwie czubate łyżki mąki Lubella. Wszystko wymieszaj. Odczekaj 10 minut jak drożdże zaczną rosnąć, pracować.
Do miski wbij 3 całe jajka, dodaj masło, mąkę Lubella, płatki owsiane i Żytnie od Lubelli,, ziarna słonecznika, pestki z dyni, sezam. Wszystkie składniki razem wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Następnie przygotuj formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i układaj na niej formowane w kulkę niewielkie bułeczki.
Piecz w piekarniku w temp 180 stopni Celcjusza przez 15-20 minut.
Podawaj z ulubionymi powidłami np. śliwkowymi od Łowicza. Smacznego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
550
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.