DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CUKINIĄ, MOZARELLĄ I SALAMI
kontakt_5
0
0 / 0
To bułeczki na słono, które z pewnością pokochasz! Drożdżowe propozycje z ciągnącym się serem sprawdzają się idealnie jako drugie śniadanie lub fantastyczne przekąski na każde przyjęcie.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g mąka pszenna tortowa lubella
150 ciepła woda
20 g świeże drożdże
1 łyżeczka sól
0.50 łyżeczka cukier
1 łyżka oliwa
100 g tarta mozarella
50 g salami
50 g cukinia
1 łyżka bazylia
1 łyżeczka olej
1 opak. ketchup włocławek łagodny
1 pęcz. świeża bazylia
Przygotowanie
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość.
Pokrojoną w plastry cukinię podsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i posiekaną bazylią.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory prostokąt. Posypujemy mozzarellą, układamy salami i cukinię.
Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm.
Układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy ze świeżą bazylią i ketchupem.