DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CUKINIĄ, MOZARELLĄ I SALAMI

kontakt_5
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CUKINIĄ, MOZARELLĄ I SALAMI

0

0 / 0

To bułeczki na słono, które z pewnością pokochasz! Drożdżowe propozycje z ciągnącym się serem sprawdzają się idealnie jako drugie śniadanie lub fantastyczne przekąski na każde przyjęcie.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g mąka pszenna tortowa lubella

150 ciepła woda

20 g świeże drożdże

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. cukier

1 łyżka oliwa

100 g tarta mozarella

50 g salami

50 g cukinia

1 łyżka bazylia

1 łyżecz. olej

1 opak. ketchup włocławek łagodny

1 pęcz. świeża bazylia

Przygotowanie


1

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut.

2

Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość.

3

Pokrojoną w plastry cukinię podsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i posiekaną bazylią.

4

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory prostokąt. Posypujemy mozzarellą, układamy salami i cukinię.

5

Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm.

6

Układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

7

Podajemy ze świeżą bazylią i ketchupem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

503

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

76

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły