DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CUKINIĄ, MOZARELLĄ I SALAMI
kontakt_5
To bułeczki na słono, które z pewnością pokochasz! Drożdżowe propozycje z ciągnącym się serem sprawdzają się idealnie jako drugie śniadanie lub fantastyczne przekąski na każde przyjęcie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
503
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
To bułeczki na słono, które z pewnością pokochasz! Drożdżowe propozycje z ciągnącym się serem sprawdzają się idealnie jako drugie śniadanie lub fantastyczne przekąski na każde przyjęcie.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g mąka pszenna tortowa lubella
150 ciepła woda
20 g świeże drożdże
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. cukier
1 łyżka oliwa
100 g tarta mozarella
50 g salami
50 g cukinia
1 łyżka bazylia
1 łyżecz. olej
1 opak. ketchup włocławek łagodny
1 pęcz. świeża bazylia
Przygotowanie
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość.
Pokrojoną w plastry cukinię podsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i posiekaną bazylią.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory prostokąt. Posypujemy mozzarellą, układamy salami i cukinię.
Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm.
Układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy ze świeżą bazylią i ketchupem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
503
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.