Drożdżowe bułeczki dynie
Lubella
Drożdżowe bułeczki w kształcie dyni to idealny wybór dla wszystkich miłośników jesieni. Są mięciutkie, lekko słodkie i mają subtelny aromat dyni – zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Są doskonałe jako przekąska, dodatek do herbaty lub element śniadania. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Drożdżowe bułeczki w kształcie dyni to idealny wybór dla wszystkich miłośników jesieni. Są mięciutkie, lekko słodkie i mają subtelny aromat dyni – zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Są doskonałe jako przekąska, dodatek do herbaty lub element śniadania. Życzymy smacznego!
10
Składniki
160 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
200 g puree z dyni
25 g drożdże świeże
50 g cukier
100 g ciepłe mleko
50 g masło roztopione
1 szt. jajko
1 szt. żółtko
1 szczyp. sól
5 szt. paluszki słone
Przygotowanie
W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodaj purée z dyni, zaczyn drożdżowy, roztopione masło i jajko. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części. Z każdej uformuj kulkę.
Nitką kuchenną zawiąż każdą bułeczkę tak, aby stworzyć 6–8 sekcji przypominających dynię (nie zbyt mocno, by nie przeciąć ciasta).
Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Odstaw na 20–30 minut, by podrosły.
Posmaruj bułeczki roztrzepanym żółtkiem. Do środka wciśnij krótki kawałek słonego paluszka, aby przypominał ogonek dyni.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz bułeczki przez 20–25 minut, aż będą złociste.
Po ostudzeniu delikatnie usuń nitki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.