Drożdżowe bułeczki babuni

ela
Drożdżowe bułeczki babuni

0

0 / 0

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

50 g świeże drożdże

200 g mąka puszysta poznańska lubella

1 szkl. mleko uht 3,2%

150 g margaryna zwykła

100 g masło

100 g cukier

4 łyżka kakao granulowane

1 opak. cukier waniliowy

Przygotowanie


1

Podgrzej mleko. Rozpuść margarynę. Zrób rozczyn: w misce rozkrusz drożdże, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj. Miskę nakryj ścierką. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia.

2

Do wyrośniętego rozczynu dołóż resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (około 4 szklanki). Dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.

3

Z wyrośniętego ciasta wyrób małe placki, na każdy nałóż łyżeczkę kakao. Formuj bułeczki.

4

Zrób kruszonkę: rozpuść 100 g masła, dodaj 200 g mąki i 100 g cukru. Wymieszaj. Bułeczki posmaruj żółtkiem. Posyp kruszonką. Piecz około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły