Drożdżowe bułeczki babuni

ela

Wartości odżywcze na porcję
Energia
272
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
50 g świeże drożdże
200 g mąka puszysta poznańska lubella
1 szkl. mleko uht 3,2%
150 g margaryna zwykła
100 g masło
100 g cukier
4 łyżka kakao granulowane
1 opak. cukier waniliowy
Przygotowanie
Podgrzej mleko. Rozpuść margarynę. Zrób rozczyn: w misce rozkrusz drożdże, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj. Miskę nakryj ścierką. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dołóż resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (około 4 szklanki). Dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.
Z wyrośniętego ciasta wyrób małe placki, na każdy nałóż łyżeczkę kakao. Formuj bułeczki.
Zrób kruszonkę: rozpuść 100 g masła, dodaj 200 g mąki i 100 g cukru. Wymieszaj. Bułeczki posmaruj żółtkiem. Posyp kruszonką. Piecz około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
272
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.