Drożdżowe bułeczki

eluchap
Drożdżowe bułeczki

0

0 / 0

Drożdżowe bułeczki, doskonałe dla dzieci, na śniadanie, kolacje z mlekiem lub kakao. Idealne do zabrania do pracy, czy szkoły. Można nadziewać je ulubionym dżemem, masa makową czy serem.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

1 łyżecz. sól

0.25 szkl. woda

5 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. masło

0.75 szkl. mleko

0.75 szkl. cukier

3 szt. jajko

1 szt. dżem

1 szt. masa makowa

3 dag. drożdże

Przygotowanie


1

Drożdże rozetrzeć, wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na 5 minut.

2

Rozczyn przelać do miski, wymieszać z ciepłym mlekiem, mieszając wsypać 2 szklanki mąki, cukier i sól, ubijając za pomocą trzepaczki dodać po jednym jajku, ubić do połączenia składników.

3

Dodać masło, ubić na jednolitą masę, dodać 2,5 szklanki mąki, wygniatać przez 5 minut, gdyby ciasto było za rzadkie, dodać pozostałą mąkę.

4

Przełożyć ciasto do miski suto wysmarowanej margaryną, odwrócić, wierzch będzie również pokryty margaryną, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

5

Przełożyć na stolnicę lekko posypać mąką, wyrabiać przez 5 minut.

6

Ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować pokroić n a kwadraty o boku 10 cm, kłaść po czubatej łyżce dżemu lub pokrojonych owoców i zlepiać cztery końce ze sobą. Ułożyć na blaszce, postawić ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

7

Posmarować żółtkiem roztrzepanym z dwiema łyżkami wody. Upiec w 190 stopniach przez ok. 25 minut.

8

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły