Drożdżowa strucla z marcepanem
Lubella
Drożdżowa strucla z marcepanem to prawdziwy klasyk wśród domowych wypieków, który zachwyca swoją puszystością i bogatym, słodkim wnętrzem. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, podczas rodzinnych spotkań czy jako codzienny deser do filiżanki kawy. Połączenie delikatnego ciasta z marcepanem, orzechami laskowymi i rodzynkami w rumie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych słodkości. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Drożdżowa strucla z marcepanem to prawdziwy klasyk wśród domowych wypieków, który zachwyca swoją puszystością i bogatym, słodkim wnętrzem. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, podczas rodzinnych spotkań czy jako codzienny deser do filiżanki kawy. Połączenie delikatnego ciasta z marcepanem, orzechami laskowymi i rodzynkami w rumie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych słodkości. Smacznego!
13
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
50 g cukier
7 g suche drożdże
250 ml ciepłe mleko
80 g masło
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
100 g cukier puder
Nadzienie
200 g masa marcepanowa
100 g rodzynki
50 g orzechy laskowe
1 łyżecz. cynamon
3 łyżka rum
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże.
Dodaj ciepłe mleko, roztopione masło i jajko. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta). Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki.
Uformuj kulę, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Jeśli używasz rumu, namocz w nim rodzynki na około 15 minut, a następnie odcedź.
Masę marcepanową rozwałkuj na cienki prostokąt (wielkości zbliżonej do rozwałkowanego ciasta).
Wymieszaj rodzynki, orzechy laskowe i cynamon.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 30 × 40 cm.
Na cieście ułóż rozwałkowaną masę marcepanową, a na niej równomiernie rozłóż mieszankę rodzynek i orzechów.
Zwiń ciasto w rulon (jak roladę), dokładnie sklejając brzegi. Przełóż struclę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem do dołu).
Przykryj struclę ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
Włóż struclę do piekarnika i piecz przez 35–40 minut, aż stanie się złocista.
Gotową struclę odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie oprósz wierzch cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.