Drożdżowa choinka z kapustą z grzybami

EdytaPochopien
Drożdżowa choinka z kapustą z grzybami

0

0 / 0

Drożdżowa choinka z kapustą z grzybami to świąteczna przekąska, którą można zachwycić gości lub dzieci. Wymaga trochę pracy i zaangażowania, lecz efekt smaku i wyglądu wynagradza trudy. Choinkę można wykonać również w wersji na słodko, zastępując wytrawny farsz słodkim np. masą makową lub czekoladą, a do ciasta dodając cukru.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta poznańska

2 szt. jajko kurze całe

1 szt. drożdże suszone

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka cukier

2 łyżka olej

1 szkl. mleko uht 3,2%

1 szkl. woda letnia

1 kg kapusta kiszona

15 g grzyby suszone

1 szt. cebula

2 szcz. pieprz czarny

2 kost. kostka grzybowa

Przygotowanie


1

Kapustę kiszoną w razie potrzeby wypłukać. Grzyby zalać gorącą wodą z kostkami grzybowymi (najlepiej na noc) i odstawić do namoczenia na 1h. Dodać je wraz z wodą z moczenia do kapusty i gotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Kapusta jest najlepsza, gdy zostawimy ją w wodzie na noc, a odcedzimy dopiero na następny dzień. Kapustę z grzybami do wykonania choinki możemy wykorzystać tę ze świątecznego stołu. Czasem zostaje więcej, a czas wykonania takiej przekąski skraca się o czas jej przygotowania.

2

Mąkę zmieszać z drożdżami. Dodać sól, cukier i 1 jajko. Mleko lekko podgrzać i zmieszać z wodą. Dozować do mąki, wyrabiając ciasto ręką lub z pomocą robota kuchennego. Na koniec dodać olej. Ciasto odstawić do wyrośnięcia do lodówki na ok. 1h .

3

Kapustę z grzybami posiekać drobno. Cebulę posiekać w kostkę i przesmażyć. Dodać kapustę. Przyprawić pieprzem naturalnym i podsmażyć 5 minut. Przestudzić.

4

Jeśli nie posiadamy metalowych stożków, możemy formę na choinkę wykonać samemu. Duży talerz odrysować na papierze do pieczenia. Można okrąg powiększyć, rysując dodatkowe koło. Wyciąć. Przeciąć promień. Okręgi złożyć w stożki. Spiąć zszywaczem. Do środka włożyć cząstki folii aluminiowej i spód również spiąć. Z przepisu wykonamy 3 średnie choinki, więc warto przygotować 3 stożki.

5

Ciasto drożdżowe rozwałkować cienko i wyciąć prostokąt nożem. Ciasto podzielić na paski o szerokości około 6 cm. Z jednej strony paska nałożyć farsz, nie przykrywając boku. Skleić boki, można zrobić to widelcem. To samo zrobić ze wszystkimi paskami. Nakładanie na stożek można zacząć od góry i od dołu. Robimy to okrążając stożek ciastem. Warstwy można podeprzeć wykałaczką pomiędzy warstwami. Choinkę posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut do zrumienienia. Stożek można ze środka wyjąć po upieczeniu.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły