Drożdżowa choinka z kapustą z grzybami

EdytaPochopien
Drożdżowa choinka z kapustą z grzybami

0

0 / 0

Drożdżowa choinka z kapustą z grzybami to świąteczna przekąska, którą można zachwycić gości lub dzieci. Wymaga trochę pracy i zaangażowania, lecz efekt smaku i wyglądu wynagradza trudy. Choinkę można wykonać również w wersji na słodko, zastępując wytrawny farsz słodkim np. masą makową lub czekoladą, a do ciasta dodając cukru.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta poznańska

2 szt. jajko kurze całe

1 szt. drożdże suszone

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. cukier

2 łyżka olej

1 szkl. mleko uht 3,2%

1 szkl. woda letnia

1 kg kapusta kiszona

15 g grzyby suszone

1 szt. cebula

2 szczyp. pieprz czarny

2 kostka kostka grzybowa

Przygotowanie


1

Kapustę kiszoną w razie potrzeby wypłukać. Grzyby zalać gorącą wodą z kostkami grzybowymi (najlepiej na noc) i odstawić do namoczenia na 1h. Dodać je wraz z wodą z moczenia do kapusty i gotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Kapusta jest najlepsza, gdy zostawimy ją w wodzie na noc, a odcedzimy dopiero na następny dzień. Kapustę z grzybami do wykonania choinki możemy wykorzystać tę ze świątecznego stołu. Czasem zostaje więcej, a czas wykonania takiej przekąski skraca się o czas jej przygotowania.

2

Mąkę zmieszać z drożdżami. Dodać sól, cukier i 1 jajko. Mleko lekko podgrzać i zmieszać z wodą. Dozować do mąki, wyrabiając ciasto ręką lub z pomocą robota kuchennego. Na koniec dodać olej. Ciasto odstawić do wyrośnięcia do lodówki na ok. 1h .

3

Kapustę z grzybami posiekać drobno. Cebulę posiekać w kostkę i przesmażyć. Dodać kapustę. Przyprawić pieprzem naturalnym i podsmażyć 5 minut. Przestudzić.

4

Jeśli nie posiadamy metalowych stożków, możemy formę na choinkę wykonać samemu. Duży talerz odrysować na papierze do pieczenia. Można okrąg powiększyć, rysując dodatkowe koło. Wyciąć. Przeciąć promień. Okręgi złożyć w stożki. Spiąć zszywaczem. Do środka włożyć cząstki folii aluminiowej i spód również spiąć. Z przepisu wykonamy 3 średnie choinki, więc warto przygotować 3 stożki.

5

Ciasto drożdżowe rozwałkować cienko i wyciąć prostokąt nożem. Ciasto podzielić na paski o szerokości około 6 cm. Z jednej strony paska nałożyć farsz, nie przykrywając boku. Skleić boki, można zrobić to widelcem. To samo zrobić ze wszystkimi paskami. Nakładanie na stożek można zacząć od góry i od dołu. Robimy to okrążając stożek ciastem. Warstwy można podeprzeć wykałaczką pomiędzy warstwami. Choinkę posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut do zrumienienia. Stożek można ze środka wyjąć po upieczeniu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

505

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

71

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły