Drożdżowa choinka z kapustą z grzybami
EdytaPochopien
Drożdżowa choinka z kapustą z grzybami to świąteczna przekąska, którą można zachwycić gości lub dzieci. Wymaga trochę pracy i zaangażowania, lecz efekt smaku i wyglądu wynagradza trudy. Choinkę można wykonać również w wersji na słodko, zastępując wytrawny farsz słodkim np. masą makową lub czekoladą, a do ciasta dodając cukru.
0
0 / 0
Drożdżowa choinka z kapustą z grzybami to świąteczna przekąska, którą można zachwycić gości lub dzieci. Wymaga trochę pracy i zaangażowania, lecz efekt smaku i wyglądu wynagradza trudy. Choinkę można wykonać również w wersji na słodko, zastępując wytrawny farsz słodkim np. masą makową lub czekoladą, a do ciasta dodając cukru.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta poznańska
2 szt. jajko kurze całe
1 szt. drożdże suszone
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. cukier
2 łyżka olej
1 szkl. mleko uht 3,2%
1 szkl. woda letnia
1 kg kapusta kiszona
15 g grzyby suszone
1 szt. cebula
2 szczyp. pieprz czarny
2 kostka kostka grzybowa
Przygotowanie
Kapustę kiszoną w razie potrzeby wypłukać. Grzyby zalać gorącą wodą z kostkami grzybowymi (najlepiej na noc) i odstawić do namoczenia na 1h. Dodać je wraz z wodą z moczenia do kapusty i gotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Kapusta jest najlepsza, gdy zostawimy ją w wodzie na noc, a odcedzimy dopiero na następny dzień. Kapustę z grzybami do wykonania choinki możemy wykorzystać tę ze świątecznego stołu. Czasem zostaje więcej, a czas wykonania takiej przekąski skraca się o czas jej przygotowania.
Mąkę zmieszać z drożdżami. Dodać sól, cukier i 1 jajko. Mleko lekko podgrzać i zmieszać z wodą. Dozować do mąki, wyrabiając ciasto ręką lub z pomocą robota kuchennego. Na koniec dodać olej. Ciasto odstawić do wyrośnięcia do lodówki na ok. 1h .
Kapustę z grzybami posiekać drobno. Cebulę posiekać w kostkę i przesmażyć. Dodać kapustę. Przyprawić pieprzem naturalnym i podsmażyć 5 minut. Przestudzić.
Jeśli nie posiadamy metalowych stożków, możemy formę na choinkę wykonać samemu. Duży talerz odrysować na papierze do pieczenia. Można okrąg powiększyć, rysując dodatkowe koło. Wyciąć. Przeciąć promień. Okręgi złożyć w stożki. Spiąć zszywaczem. Do środka włożyć cząstki folii aluminiowej i spód również spiąć. Z przepisu wykonamy 3 średnie choinki, więc warto przygotować 3 stożki.
Ciasto drożdżowe rozwałkować cienko i wyciąć prostokąt nożem. Ciasto podzielić na paski o szerokości około 6 cm. Z jednej strony paska nałożyć farsz, nie przykrywając boku. Skleić boki, można zrobić to widelcem. To samo zrobić ze wszystkimi paskami. Nakładanie na stożek można zacząć od góry i od dołu. Robimy to okrążając stożek ciastem. Warstwy można podeprzeć wykałaczką pomiędzy warstwami. Choinkę posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut do zrumienienia. Stożek można ze środka wyjąć po upieczeniu.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Gluten
Jajka