Drożdżak
m7
0
0 / 0
Drożdżak to najlepsze ciasto do masła i dżemu na kolację lub na podwieczorek.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
20 porcji
Składniki
50 g drożdże
250 g margaryna zwykła
2 szt. jajko
1 szt. jajko
5 łyżka cukier
2 łyżka śmietana
0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
1
Drożdże pokruszyć. Ze wszystkich składników oprócz jajka zagnieść dobrze ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 80 minut pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i odstawić na ok. 20 min. w takich samych warunkach.
2
Następnie przełożyć ciasto do natłuszczonej blachy. Jajko roztrzepać. Posmarować nim ciasto. Odstawić jeszcze na 15 minut.
3
Można posypać kruszonką zrobioną z margaryny, cukru i małej ilości mąki. Po tym czasie należy je upiec.