0

Składniki

50 Gramów
drożdże
250 Gramów
margaryna zwykła
2 Sztuki
jajko
1 Sztuka
jajko
5 Łyżek
cukier
2 Łyżki
śmietana
0.5 Kilograma
mąka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże pokruszyć. Ze wszystkich składników oprócz jajka zagnieść dobrze ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 80 minut pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i odstawić na ok. 20 min. w takich samych warunkach.
  2. Następnie przełożyć ciasto do natłuszczonej blachy. Jajko roztrzepać. Posmarować nim ciasto. Odstawić jeszcze na 15 minut.
  3. Można posypać kruszonką zrobioną z margaryny, cukru i małej ilości mąki. Po tym czasie należy je upiec. Smacznego!:-)

Opis

Drożdżak to najlepsze ciasto do masła i mleka na kolację i nie tylko;-)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!