0

Składniki

50 Gramów
drożdże
250 Gramów
margaryna zwykła
2 Sztuki
jajko
1 Sztuka
jajko
5 Łyżek
cukier
2 Łyżki
śmietana
0.5 Kilograma
mąka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże pokruszyć. Ze wszystkich składników oprócz jajka zagnieść dobrze ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 80 minut pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i odstawić na ok. 20 min. w takich samych warunkach.
  2. Następnie przełożyć ciasto do natłuszczonej blachy. Jajko roztrzepać. Posmarować nim ciasto. Odstawić jeszcze na 15 minut.
  3. Można posypać kruszonką zrobioną z margaryny, cukru i małej ilości mąki. Po tym czasie należy je upiec. Smacznego!:-)

Opis

Drożdżak to najlepsze ciasto do masła i mleka na kolację i nie tylko;-)

Podobne przepisy

Podwójnie kakaowe rogaliki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Faworki

Przepis
Średni Do 1 godz
Faworki

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 40 min
Pączki serowe

Babka piaskowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Babka piaskowa

Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Piernik na święta

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik na święta

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!