Drożdżak

m7
Drożdżak

0

0 / 0

Drożdżak to najlepsze ciasto do masła i dżemu na kolację lub na podwieczorek.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

50 g drożdże

250 g margaryna zwykła

2 szt. jajko

1 szt. jajko

5 łyżka cukier

2 łyżka śmietana

0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Drożdże pokruszyć. Ze wszystkich składników oprócz jajka zagnieść dobrze ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 80 minut pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i odstawić na ok. 20 min. w takich samych warunkach.

2

Następnie przełożyć ciasto do natłuszczonej blachy. Jajko roztrzepać. Posmarować nim ciasto. Odstawić jeszcze na 15 minut.

3

Można posypać kruszonką zrobioną z margaryny, cukru i małej ilości mąki. Po tym czasie należy je upiec.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły