0

Składniki

50 Gramów
drożdże
250 Gramów
margaryna zwykła
2 Sztuki
jajko
1 Sztuka
jajko
5 Łyżek
cukier
2 Łyżki
śmietana
0.5 Kilograma
mąka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże pokruszyć. Ze wszystkich składników oprócz jajka zagnieść dobrze ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 80 minut pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i odstawić na ok. 20 min. w takich samych warunkach.
  2. Następnie przełożyć ciasto do natłuszczonej blachy. Jajko roztrzepać. Posmarować nim ciasto. Odstawić jeszcze na 15 minut.
  3. Można posypać kruszonką zrobioną z margaryny, cukru i małej ilości mąki. Po tym czasie należy je upiec. Smacznego!:-)

Opis

Drożdżak to najlepsze ciasto do masła i mleka na kolację i nie tylko;-)

Podobne przepisy

Podwójnie kakaowe rogaliki

Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Piernik

Średni Do 1 godz
Piernik

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Ciastka z cukrem

Średni Do 1 godz
Ciastka z cukrem

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Jabłecznik

Średni Do 1 godz
Jabłecznik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!