Draniki z mięsem

m7
Draniki z mięsem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Draniki - to białoruska nazwa placków ziemniaczanych. Jest to danie tradycyjnej kuchni białoruskiej, w której potrawy z ziemniaków są bardzo popularne.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

300 g mięso mielone

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

5 szt. ziemniaki

2 łyżka mąka pszenna

3 łyżka olej słonecznikowy

Przygotowanie


Mięso przyprawić, dodać połowę drobno posiekanej cebuli, sól, pieprz, wymieszać.

zemniaki obrać, ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jaja, szczyptę soli, mąkę, wymieszać.

na patelnię wlać olej, wykładać łyżką ciasto ziemniaczane, następnie łyżkę mięsa, przykryć łyżką ziemniaków. Podsmażyć, aż się zarumieni. Odwrócić na druga stronę.

po usmażeniu wszystkie placki ułożyć w patelni i dusić pod przykryciem ok 10 minut, żeby mięso nie było surowe.

tradycyjnie draniki podaje się ze śmietaną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

333

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

24

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły