Draniki z mięsem
m7
Draniki - to białoruska nazwa placków ziemniaczanych. Jest to danie tradycyjnej kuchni białoruskiej, w której potrawy z ziemniaków są bardzo popularne.
1
0 / 0
Draniki - to białoruska nazwa placków ziemniaczanych. Jest to danie tradycyjnej kuchni białoruskiej, w której potrawy z ziemniaków są bardzo popularne.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
300 g mięso mielone
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
5 szt. ziemniaki
2 łyżka mąka pszenna
3 łyżka olej słonecznikowy
Przygotowanie
Mięso przyprawić, dodać połowę drobno posiekanej cebuli, sól, pieprz, wymieszać.
zemniaki obrać, ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jaja, szczyptę soli, mąkę, wymieszać.
na patelnię wlać olej, wykładać łyżką ciasto ziemniaczane, następnie łyżkę mięsa, przykryć łyżką ziemniaków. Podsmażyć, aż się zarumieni. Odwrócić na druga stronę.
po usmażeniu wszystkie placki ułożyć w patelni i dusić pod przykryciem ok 10 minut, żeby mięso nie było surowe.
tradycyjnie draniki podaje się ze śmietaną.