Draniki z mięsem

m7
Draniki z mięsem

1

0 / 0

Draniki - to białoruska nazwa placków ziemniaczanych. Jest to danie tradycyjnej kuchni białoruskiej, w której potrawy z ziemniaków są bardzo popularne.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

300 g mięso mielone

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

5 szt. ziemniaki

2 łyżka mąka pszenna

3 łyżka olej słonecznikowy

Przygotowanie


1

Mięso przyprawić, dodać połowę drobno posiekanej cebuli, sól, pieprz, wymieszać.

2

zemniaki obrać, ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jaja, szczyptę soli, mąkę, wymieszać.

3

na patelnię wlać olej, wykładać łyżką ciasto ziemniaczane, następnie łyżkę mięsa, przykryć łyżką ziemniaków. Podsmażyć, aż się zarumieni. Odwrócić na druga stronę.

4

po usmażeniu wszystkie placki ułożyć w patelni i dusić pod przykryciem ok 10 minut, żeby mięso nie było surowe.

5

tradycyjnie draniki podaje się ze śmietaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły