Drabinka orientalnej mocy

gracet
Drabinka orientalnej mocy

0

0 / 0

Idealne dla kandydatow na smakoszy zdrowej kuchni, zarówno w sezonie grillowym, jak i poza nim! Szaszłyki z indyka z aromatyczną, orientalną nutą! Spróbujcie koniecznie!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

50 dek. filet z indyka

1 szt. limonka

2 łyżeczka miód

3 łyżka ocet ryżowy

1 łyżeczka cukier trzcinowy

1 łyżeczka sól

1 szt. papryka czerwona

1 szt. ananas

50 dek. makaron lubella tagliatelle

3 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. papryczka ostra chili

2 szkl. woda

100 g wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Pierś indyka kroimy w kostkę .

2

Wiórki kokosowe wsypujemy do 1 szklanki wody miksujemy- powstanie w ten sposób mleczko kokosowe do którego dodasz pozostałe składniki na marynatę. Czosnek siekamy, trzemy skórkę z limonki, wyciskamy sok. Doprawiamy miodem, cukrem trzcinowym, solą i pieprzem. Mięso dodajemy do części marynaty, dokładnie obtaczamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Paprykę i ananasa kroimy na kwadraty wielkości cząstek indyka i nacieramy pozostałą marynatą. Po zamarynowaniu mięsa – nie wylewamy marynaty!

3

Zamarynowane mięso odcedzamy z marynaty nie wylewając jej, nadziewamy na patyczki, przekładając papryką i ananasem. Szaszłyki grillujemy około 12 minut, obracając na każdą stronę.

4

Z marynaty po mięsie robimy sos - rozcieńczamy ją w 200 ml wody, dodajemy ocet ryżowy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy oliwę, doprawiamy posiekana papryczka chili (bez pestek), sola i pieprzem.

5

Makaron Tagiatelle Lubella ugotować al dente.

6

Szaszłyki podajemy z makaronem, wszystko polewamy sosem. Ubieramy zielonymi ziołami: natką pietruszki, bazylią, trawą cytrynową.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły