Drabinka orientalnej mocy
gracet
Idealne dla kandydatow na smakoszy zdrowej kuchni, zarówno w sezonie grillowym, jak i poza nim! Szaszłyki z indyka z aromatyczną, orientalną nutą! Spróbujcie koniecznie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1049
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
128
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Idealne dla kandydatow na smakoszy zdrowej kuchni, zarówno w sezonie grillowym, jak i poza nim! Szaszłyki z indyka z aromatyczną, orientalną nutą! Spróbujcie koniecznie!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 dag. filet z indyka
1 szt. limonka
2 łyżecz. miód
3 łyżka ocet ryżowy
1 łyżecz. cukier trzcinowy
1 łyżecz. sól
1 szt. papryka czerwona
1 szt. ananas
50 dag. makaron lubella tagliatelle
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. papryczka ostra chili
2 szkl. woda
100 g wiórki kokosowe
Przygotowanie
Pierś indyka kroimy w kostkę .
Wiórki kokosowe wsypujemy do 1 szklanki wody miksujemy- powstanie w ten sposób mleczko kokosowe do którego dodasz pozostałe składniki na marynatę. Czosnek siekamy, trzemy skórkę z limonki, wyciskamy sok. Doprawiamy miodem, cukrem trzcinowym, solą i pieprzem. Mięso dodajemy do części marynaty, dokładnie obtaczamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Paprykę i ananasa kroimy na kwadraty wielkości cząstek indyka i nacieramy pozostałą marynatą. Po zamarynowaniu mięsa – nie wylewamy marynaty!
Zamarynowane mięso odcedzamy z marynaty nie wylewając jej, nadziewamy na patyczki, przekładając papryką i ananasem. Szaszłyki grillujemy około 12 minut, obracając na każdą stronę.
Z marynaty po mięsie robimy sos - rozcieńczamy ją w 200 ml wody, dodajemy ocet ryżowy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy oliwę, doprawiamy posiekana papryczka chili (bez pestek), sola i pieprzem.
Makaron Tagiatelle Lubella ugotować al dente.
Szaszłyki podajemy z makaronem, wszystko polewamy sosem. Ubieramy zielonymi ziołami: natką pietruszki, bazylią, trawą cytrynową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1049
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
128
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.