Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym
m7
Dobra alternatywa dla smażonej rybki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
253
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dobra alternatywa dla smażonej rybki.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg dorsz świeży
5 szczyp. sól, pieprz
1 szt. czosnek
1 szt. cebula biała
3 łyżka sok z cytryny
3 łyżka keczup
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka koper ogrodowy
Przygotowanie
Rybę po rozmrożeniu pokroić na porcje.
Skropić je sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym( posmarowanym oliwą).
Cebulę i czosnek drobniutko posiekać. Koncentrat pomidorowy wymieszać z keczupem i oliwą.
Rybę posmarować( można polać) mieszanką pomidorową, następnie posypać cebulą, czosnkiem i koperkiem.
Zapiekać przez 20- 25 minut w temp. 200 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
253
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.