Dorsz z sosem beurre blanc
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Dorsz z sosem beurre blanc](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1713256922321.jpg&w=3840&q=75)
Dorsz z sosem beurre blanc to doskonały wybór dla miłośników delikatnych, a zarazem aromatycznych dań. Winno-maślany sos z dodatkiem cebuli świetnie łączy się z białą rybą. Całość doskonale smakuje z ziemniakami, purée lub ryżem i świetnie sprawdzi się na elegancki obiad. Smacznego!
0
0 / 0
Dorsz z sosem beurre blanc to doskonały wybór dla miłośników delikatnych, a zarazem aromatycznych dań. Winno-maślany sos z dodatkiem cebuli świetnie łączy się z białą rybą. Całość doskonale smakuje z ziemniakami, purée lub ryżem i świetnie sprawdzi się na elegancki obiad. Smacznego!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
600 g polędwica z dorsza
100 g mąka pszenna lubella
150 g masło
1 szt. szalotka
50 ml sok z cytryny
150 ml wino białe wytrawne
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
W rondelku rozpuszczamy niewielką ilość masła i wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę. Smażymy przez chwilę i wlewamy białe wino. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Doprowadzamy do odparowania alkoholu. Następnie wyłączamy moc palnika i dodajemy do sosu zimne masło, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie na sam koniec można dodać pokrojony drobno koperek.
Polędwice z dorsza myjemy i sprawdzamy, czy nie ma ości. Obtaczamy w mące.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy rybę z obu stron na złocisty kolor.
Dorsza podajemy z sosem beurre blanc i ulubionym dodatkiem np. ziemniakami lub ryżem.