Dorsz z sosem beurre blanc

Lubella
Dorsz z sosem beurre blanc

0

0 / 0

Dorsz z sosem beurre blanc to doskonały wybór dla miłośników delikatnych, a zarazem aromatycznych dań. Winno-maślany sos z dodatkiem cebuli świetnie łączy się z białą rybą. Całość doskonale smakuje z ziemniakami, purée lub ryżem i świetnie sprawdzi się na elegancki obiad. Smacznego!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

600 g polędwica z dorsza

100 g mąka pszenna lubella

150 g masło

1 szt. szalotka

50 ml sok z cytryny

150 ml wino białe wytrawne

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. masło klarowane do smażenia

Przygotowanie


1

W rondelku rozpuszczamy niewielką ilość masła i wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę. Smażymy przez chwilę i wlewamy białe wino. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

2

Doprowadzamy do odparowania alkoholu. Następnie wyłączamy moc palnika i dodajemy do sosu zimne masło, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie na sam koniec można dodać pokrojony drobno koperek.

3

Polędwice z dorsza myjemy i sprawdzamy, czy nie ma ości. Obtaczamy w mące.

4

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy rybę z obu stron na złocisty kolor.

5

Dorsza podajemy z sosem beurre blanc i ulubionym dodatkiem np. ziemniakami lub ryżem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły