Dorsz z piekarnika - szybko znika
konkurs
Dorsz z piekarnika podany w towarzystwie ryżu i surówki z kiszonej kapusty i ogórka.
0
0 / 0
Dorsz z piekarnika podany w towarzystwie ryżu i surówki z kiszonej kapusty i ogórka.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
450 g filet z dorsza
1 szcz. sól, pieprz
1 pęcz. świeży koperek
1 łyżeczka masło
2 plast. cytryna
1 łyżka olej
200 g kapusta kiszona
200 g ogórki kiszone krakus
1 szt. jabłko
1 szt. marchew
0.50 szt. cebula
100 g ryż
Przygotowanie
Ugotować ryż w osolonej wodzie.
Filet z dorsza posypać solą i pieprzem do smaku, dodać koperek, położyć na wcześniej posmarowanej olejem folii, delikatnie skropić sokiem z cytryny.
Na kawałku ryby ułożyć cienki plasterek masła i całość zawinąć w folię. Tak postąpić z każdym kawałkiem ryby.
Włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Kapustę kiszoną drobno pokroić, utrzeć na tarce marchewkę, ogórki kiszone i jabłko. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i na koniec pieprz do smaku. Całość wymieszać.
Dorsza, ryż i surówkę ułożyć na talerzu.