Dorsz w sosie curry z warzywami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614874714.png&w=3840&q=75)
Łowicz
![Dorsz w sosie curry z warzywami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706180370109.jpg&w=3840&q=75)
Dorsz w sosie curry z warzywami to idealny wybór dla wszystkich miłośników delikatnych ryb i wyrazistych dań. Całość doskonale smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu i świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnej kolacji, jak i podczas eleganckiego obiadu.
1
0 / 0
Dorsz w sosie curry z warzywami to idealny wybór dla wszystkich miłośników delikatnych ryb i wyrazistych dań. Całość doskonale smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu i świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnej kolacji, jak i podczas eleganckiego obiadu.
16
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 g filet z dorsza
2 szt. papryka czerwona
4 łyżka pasta curry czerwona
400 ml mleko kokosowe
2 szt. cebula
4 szt. ząbek czosnku
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 szt. papryczka chilli
200 g pomidorki koktajlowe
1 łyżecz. imbir
2 łyżka masło klarowane
0.50 szt. limonka
1 pęcz. bazylia tajska
2 łyżka sos sojowy jasny
1 łyżka cukier kokosowy
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Posiekaj czosnek, chilli oraz imbir na małe kawałki, a następnie przesmaż je na łyżce masła w głębokim rondlu lub na woku.
Wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, paprykę w paski i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Wlej mleko kokosowe, a następnie dodaj pastę curry. Dokładnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.
Dorsza skrop sokiem z limonki dopraw pieprzem i solą, a następnie obsmaż z obu stron na maśle klarowanym.
Sos dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki oraz cukrem. Na sosie połóż rybę i gotuj jeszcze przez chwilę.
Curry z dorszem serwujemy z ugotowanym ryżem i liśćmi bazylii tajskiej.