Dorsz w sosie curry z warzywami

Łowicz
Dorsz w sosie curry z warzywami

1

0 / 0

Dorsz w sosie curry z warzywami to idealny wybór dla wszystkich miłośników delikatnych ryb i wyrazistych dań. Całość doskonale smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu i świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnej kolacji, jak i podczas eleganckiego obiadu.

16

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

800 g filet z dorsza

2 szt. papryka czerwona

4 łyżka pasta curry czerwona

400 ml mleko kokosowe

2 szt. cebula

4 szt. ząbek czosnku

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 szt. papryczka chilli

200 g pomidorki koktajlowe

1 łyżecz. imbir

2 łyżka masło klarowane

0.50 szt. limonka

1 pęcz. bazylia tajska

2 łyżka sos sojowy jasny

1 łyżka cukier kokosowy

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Posiekaj czosnek, chilli oraz imbir na małe kawałki, a następnie przesmaż je na łyżce masła w głębokim rondlu lub na woku.

2

Wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, paprykę w paski i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

3

Wlej mleko kokosowe, a następnie dodaj pastę curry. Dokładnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.

4

Dorsza skrop sokiem z limonki dopraw pieprzem i solą, a następnie obsmaż z obu stron na maśle klarowanym.

5

Sos dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki oraz cukrem. Na sosie połóż rybę i gotuj jeszcze przez chwilę.

6

Curry z dorszem serwujemy z ugotowanym ryżem i liśćmi bazylii tajskiej.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły