Dorsz w sosie curry z warzywami
Łowicz
Dorsz w sosie curry z warzywami to idealny wybór dla wszystkich miłośników delikatnych ryb i wyrazistych dań. Całość doskonale smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu i świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnej kolacji, jak i podczas eleganckiego obiadu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
559
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Dorsz w sosie curry z warzywami to idealny wybór dla wszystkich miłośników delikatnych ryb i wyrazistych dań. Całość doskonale smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu i świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnej kolacji, jak i podczas eleganckiego obiadu.
16
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 g filet z dorsza
2 szt. papryka czerwona
4 łyżka pasta curry czerwona
400 ml mleko kokosowe
2 szt. cebula
4 szt. ząbek czosnku
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 szt. papryczka chilli
200 g pomidorki koktajlowe
1 łyżecz. imbir
2 łyżka masło klarowane
0.50 szt. limonka
1 pęcz. bazylia tajska
2 łyżka sos sojowy jasny
1 łyżka cukier kokosowy
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Posiekaj czosnek, chilli oraz imbir na małe kawałki, a następnie przesmaż je na łyżce masła w głębokim rondlu lub na woku.
Wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, paprykę w paski i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Wlej mleko kokosowe, a następnie dodaj pastę curry. Dokładnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.
Dorsza skrop sokiem z limonki dopraw pieprzem i solą, a następnie obsmaż z obu stron na maśle klarowanym.
Sos dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki oraz cukrem. Na sosie połóż rybę i gotuj jeszcze przez chwilę.
Curry z dorszem serwujemy z ugotowanym ryżem i liśćmi bazylii tajskiej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
559
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.