Dorsz w sosie chrzanowym

formularz
Dorsz w sosie chrzanowym

0

3.4 / 59

Masz ochotę na pyszną rybę? Mamy dla Ciebie przepis na polędwica z dorsza w sosie chrzanowym. Sprawdzi się również, jako alternatywa dla karpia na świątecznym stole. Będzie pysznie!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g polędwica z dorsza

200 śmietanka kremowa 30%

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka masło klarowane

2 łyżecz. chrzan krakus

1 łyżecz. sok z cytryny

2 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Rybę oprószyć solą i pieprzem.

2

Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną cebulę.

3

Wlać kremówkę, dodać sprasowany czosnek, chrzan, szczyptę soli oraz pieprzu i zagotować.

4

Na wrzący płyn ułożyć rybę i na małym ogniu dusić pod przykryciem 3-4 minuty.

5

Gotową rybę skropić sokiem z cytryny i posiekać świeżym koperkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

236

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

4

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły