Dorsz w sosie chrzanowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
formularz
![Dorsz w sosie chrzanowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973832489.jpeg&w=3840&q=75)
Masz ochotę na pyszną rybę? Mamy dla Ciebie przepis na polędwica z dorsza w sosie chrzanowym. Sprawdzi się również, jako alternatywa dla karpia na świątecznym stole. Będzie pysznie!
0
3.4 / 59
Masz ochotę na pyszną rybę? Mamy dla Ciebie przepis na polędwica z dorsza w sosie chrzanowym. Sprawdzi się również, jako alternatywa dla karpia na świątecznym stole. Będzie pysznie!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g polędwica z dorsza
200 śmietanka kremowa 30%
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka masło klarowane
2 łyżecz. chrzan krakus
1 łyżecz. sok z cytryny
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Rybę oprószyć solą i pieprzem.
Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
Wlać kremówkę, dodać sprasowany czosnek, chrzan, szczyptę soli oraz pieprzu i zagotować.
Na wrzący płyn ułożyć rybę i na małym ogniu dusić pod przykryciem 3-4 minuty.
Gotową rybę skropić sokiem z cytryny i posiekać świeżym koperkiem.