Dorsz w płatkach kukurydzianych
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Dorsz w płatkach kukurydzianych](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975637104.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszna chrupiąca rybka.
0
0 / 0
Pyszna chrupiąca rybka.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
200 olej
1 kg dorsz świeży
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz cytrynowy
1 szkl. bułka tarta
3 szkl. płatki kukurydziane
2 szt. jajko
1 szt. cytryna
0.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Filet pokroiłam w dzwonka, posypałam przyprawami, solą,piprzem, przyprawą, kropiłam sokiem z jednej cytryny. Ryby przelażakowały noc w lodowce (ale wystarczy ok 2 h). Do misek przygotowałam składniki do panierowania: mąkę, roztrzepane jaja z solą pieprzem i 1 łyżka wody mineralnej gazowanej oraz miskę z tartą bułką wymieszana z rozdrobnionymi płatkami. Na patelni rozgrzałam olej, ryby panierowałam maka, jajko, mieszanina bułki i płatki i na gorący tłuszcz, do pięknego zrumienienie Rybka pierwsza klasa