Dorsz w panierce z płatków kukurydzianych

m7
Dorsz w panierce z płatków kukurydzianych

0

0 / 0

Panierka z płatków kukurydzianych w połączeniu z dorszem to danie, które moja rodzina wprost uwielbia.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

50 olej słonecznikowy

1 kg dorsz świeży

5 szczyp. sól, pieprz

1 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. bułka tarta

0.75 szkl. płatki kukurydziane

3 szt. jaja kurze całe

1 łyżka koper ogrodowy

4 łyżka sok z cytryny

1 łyżka przyprawa do ryb

Przygotowanie


1

Dorsza podzielić na porcje, skropić go sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawić na około 1 godzinę do lodówki.

2

Płatki kukurydziane( ja używam Lubelli) skruszyć na drobno, wymieszać je z bułką tartą i posiekanym koperkiem.

3

Jajka roztrzepać przy użyciu miotełki. Na patelni rozgrzewać olej.

4

Porcje ryby panierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z płatkami kukurydzianymi.

5

Rybę smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

496

kcal

Białka

46

gram

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły