Dorsz w panierce z płatków kukurydzianych
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Dorsz w panierce z płatków kukurydzianych](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976291489.jpeg&w=3840&q=75)
Panierka z płatków kukurydzianych w połączeniu z dorszem to danie, które moja rodzina wprost uwielbia.
0
0 / 0
Panierka z płatków kukurydzianych w połączeniu z dorszem to danie, które moja rodzina wprost uwielbia.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
50 olej słonecznikowy
1 kg dorsz świeży
5 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. bułka tarta
0.75 szkl. płatki kukurydziane
3 szt. jaja kurze całe
1 łyżka koper ogrodowy
4 łyżka sok z cytryny
1 łyżka przyprawa do ryb
Przygotowanie
Dorsza podzielić na porcje, skropić go sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Płatki kukurydziane( ja używam Lubelli) skruszyć na drobno, wymieszać je z bułką tartą i posiekanym koperkiem.
Jajka roztrzepać przy użyciu miotełki. Na patelni rozgrzewać olej.
Porcje ryby panierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z płatkami kukurydzianymi.
Rybę smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.