Dorsz po grecku

m7
Dorsz po grecku

0

0 / 0

Ryba nie tylko na Wigilię.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

50 oliwa

4 szczyp. sól, pieprz

1 szt. cebula

1 łyżka nać pietruszki

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

60 dag. dorsz świeży

3 dag. mąka pszenna

25 dag. marchew

25 dag. korzeń pietruszki

0.50 szt. seler

Przygotowanie


1

Filety z dorsza lekko posolić, następnie obsypać mąką i usmażyć bez panierowania na rozgrzanej na patelni oliwie.

2

Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę należy oczyścić, obrać, a następnie umyć i pokroić w cienkie paseczki( lub zetrzeć na jarzynówce).

3

Warzywa należy podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie, gdy będą już miękkie należy dodać do nich koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku przyprawami, dodać ziele i liść, jeśli cały sok z nich wyparuje, wówczas należy podlewać wodą.

4

Poddusić do miękkości. Dorsza po usmażeniu należy ułożyć na środku półmiska i przykryć warzywami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły