Dorsz po grecku
m7
Ryba nie tylko na Wigilię.
0
0 / 0
Ryba nie tylko na Wigilię.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
50 oliwa
4 szczyp. sól, pieprz
1 szt. cebula
1 łyżka nać pietruszki
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
60 dag. dorsz świeży
3 dag. mąka pszenna
25 dag. marchew
25 dag. korzeń pietruszki
0.50 szt. seler
Przygotowanie
Filety z dorsza lekko posolić, następnie obsypać mąką i usmażyć bez panierowania na rozgrzanej na patelni oliwie.
Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę należy oczyścić, obrać, a następnie umyć i pokroić w cienkie paseczki( lub zetrzeć na jarzynówce).
Warzywa należy podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie, gdy będą już miękkie należy dodać do nich koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku przyprawami, dodać ziele i liść, jeśli cały sok z nich wyparuje, wówczas należy podlewać wodą.
Poddusić do miękkości. Dorsza po usmażeniu należy ułożyć na środku półmiska i przykryć warzywami.