Dorsz pieczony z porem

EkspertOdKuchni
 Dorsz pieczony z porem

0

0 / 0

Dorsz pieczony z porem to proste, ale smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom ryb, jak i tym, którzy szukają lekkiego obiadu. Najlepiej smakuje z ryżem, ale można go również serwować z ziemniakami lub świeżą sałatką. Delikatne filety dorsza w połączeniu z aromatycznym porem idealnie wpasowują się także w menu na świąteczny stół. Życzymy smacznego!

7

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g polędwica z dorsza atlantyckiego

100 ml śmietanka 30%

1 szt. por

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżka masło

100 g ryż

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Z pora ściągnij dwie pierwsze warstwy, odetnij zieloną część i wyrzuć lub zachowaj np. do bulionu.

2

Przekrój por wzdłuż (ale nie do końca) i dokładnie umyj. Drobno pokrój w pióra.

3

W głębokim rondlu rozpuść masło i dodaj posiekany czosnek. Smaż przez chwilę, następnie dodaj pokrojonego pora. Smaż, aż stanie się szklisty i miękki.

4

Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj śmietankę 30% i gotuj ok. 5 minut, żeby sos zgęstniał i zyskał porowy smak.

5

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

6

Do sosu dodaj polędwiczkę z dorsza, polej ją sosem i wstaw do piekarnika na 15 minut.

7

Gotową rybę w sosie podawaj z ryżem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły