Dorsz pieczony z porem
EkspertOdKuchni
Dorsz pieczony z porem to proste, ale smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom ryb, jak i tym, którzy szukają lekkiego obiadu. Najlepiej smakuje z ryżem, ale można go również serwować z ziemniakami lub świeżą sałatką. Delikatne filety dorsza w połączeniu z aromatycznym porem idealnie wpasowują się także w menu na świąteczny stół. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dorsz pieczony z porem to proste, ale smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom ryb, jak i tym, którzy szukają lekkiego obiadu. Najlepiej smakuje z ryżem, ale można go również serwować z ziemniakami lub świeżą sałatką. Delikatne filety dorsza w połączeniu z aromatycznym porem idealnie wpasowują się także w menu na świąteczny stół. Życzymy smacznego!
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g polędwica z dorsza atlantyckiego
100 ml śmietanka 30%
1 szt. por
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżka masło
100 g ryż
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Z pora ściągnij dwie pierwsze warstwy, odetnij zieloną część i wyrzuć lub zachowaj np. do bulionu.
Przekrój por wzdłuż (ale nie do końca) i dokładnie umyj. Drobno pokrój w pióra.
W głębokim rondlu rozpuść masło i dodaj posiekany czosnek. Smaż przez chwilę, następnie dodaj pokrojonego pora. Smaż, aż stanie się szklisty i miękki.
Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj śmietankę 30% i gotuj ok. 5 minut, żeby sos zgęstniał i zyskał porowy smak.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Do sosu dodaj polędwiczkę z dorsza, polej ją sosem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Gotową rybę w sosie podawaj z ryżem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.