Dorsz pieczony w panierce z orzechów laskowych
marzena.smoter
Wartości odżywcze na porcję
Energia
824
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
70 dag. dorsz filety
1 opak. przyprawa do ryb
20 dag. orzechy laskowe
0.50 szt. sok z cytryny
15 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
100 oliwa do smażenia
Przygotowanie
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w 7 cm kawałki. Oprószamy z obu stron gruboziarnistą przyprawą do ryb. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Orzechy drobno rozbijamy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka rozkłócamy i mieszamy z orzechami. Dorsza obtaczamy w mące, w jajku z orzechami i obsmażamy chwilę z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Następnie dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 25 minut. Po upływie tego czasu wykładamy na talerz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
824
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.