Dorsz pieczony w panierce z orzechów laskowych
marzena.smoter
0
0 / 0
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
70 dek. dorsz filety
1 opak. przyprawa do ryb
20 dek. orzechy laskowe
0.50 szt. sok z cytryny
15 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna
100 oliwa do smażenia
Przygotowanie
1
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w 7 cm kawałki. Oprószamy z obu stron gruboziarnistą przyprawą do ryb. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
2
Orzechy drobno rozbijamy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka rozkłócamy i mieszamy z orzechami. Dorsza obtaczamy w mące, w jajku z orzechami i obsmażamy chwilę z obu stron na rozgrzanej oliwie.
3
Następnie dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 25 minut. Po upływie tego czasu wykładamy na talerz.