Domowy smalec
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Domowy smalec](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977382339.jpeg&w=3840&q=75)
Domowy smalec
1
3.1 / 100
Domowy smalec
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szczyp. pieprz
2 szczyp. sól
500 g słonina
250 g karkówka
2 szt. cebula
4 szt. czosnek
Przygotowanie
Słoninę pokroić w drobną kostkę lub zemleć w maszynce.
Wrzucić do dużego rondla. Wlać szklankę wody.
Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki będą przezroczyste.
Mięso opłukać pod bieżącą wodą i starannie osączyć.
Usunąć żyły i błony.
Pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do roztopionego tłuszczu.
Smażyć przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Cebulę obrać, umyć, osączyć na bibule, drobno posiekać, dodać do naczynia z mięsem i tłuszczem.
Gdy cebula nabierze złotawego koloru, garnek ze smalcem odstawić z rondla.
Dodać pieprz, sól i zmiażdżone ząbki czosnku.
Wymieszać i przelać do słoika. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.