Domowy smalec

m7
Domowy smalec

Średnia 3.1 / 100

Oceń!

Domowy smalec

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szczyp. pieprz

2 szczyp. sól

500 g słonina

250 g karkówka

2 szt. cebula

4 szt. czosnek

Przygotowanie


Słoninę pokroić w drobną kostkę lub zemleć w maszynce.

Wrzucić do dużego rondla. Wlać szklankę wody.

Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki będą przezroczyste.

Mięso opłukać pod bieżącą wodą i starannie osączyć.

Usunąć żyły i błony.

Pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do roztopionego tłuszczu.

Smażyć przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Cebulę obrać, umyć, osączyć na bibule, drobno posiekać, dodać do naczynia z mięsem i tłuszczem.

Gdy cebula nabierze złotawego koloru, garnek ze smalcem odstawić z rondla.

Dodać pieprz, sól i zmiażdżone ząbki czosnku.

Wymieszać i przelać do słoika. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

638

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

10

gram

Tłuszcze

62

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły