Domowy smalec

m7
Domowy smalec

1

3.1 / 100

Domowy smalec

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szcz. pieprz

2 szcz. sól

500 g słonina

250 g karkówka

2 szt. cebula

4 szt. czosnek

Przygotowanie


1

Słoninę pokroić w drobną kostkę lub zemleć w maszynce.

2

Wrzucić do dużego rondla. Wlać szklankę wody.

3

Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki będą przezroczyste.

4

Mięso opłukać pod bieżącą wodą i starannie osączyć.

5

Usunąć żyły i błony.

6

Pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do roztopionego tłuszczu.

7

Smażyć przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.

8

Cebulę obrać, umyć, osączyć na bibule, drobno posiekać, dodać do naczynia z mięsem i tłuszczem.

9

Gdy cebula nabierze złotawego koloru, garnek ze smalcem odstawić z rondla.

10

Dodać pieprz, sól i zmiażdżone ząbki czosnku.

11

Wymieszać i przelać do słoika. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły