Domowy pudding z dżemem Łowicz.
monika.zagorska3
Domowy pudding z dżemem Łowicz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
366
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowy pudding z dżemem Łowicz.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 szkl. cukier
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 szkl. mleko
1 łyżecz. laska wanilii
1 opak. dżem brzoskwiniowy łowicz
Przygotowanie
Pudding najlepiej gotować w kąpieli wodnej. W naczyniu do gotowania w kąpieli wodnej zagotuj wodę (możne być garnek na garnek :). W górnym pojemniku zmieszaj ze sobą ½ szklanki cukru, 3 łyżki mąki i szczyptę soli. Woda w większym naczyniu powinna sięgać ¾ wysokości małego garnka.
Dodaj 1 jajko i 2 żółtka. Dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, wlej mleko.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj wanilię. Gotowy pudding przykryj folią, zapobiega to powstaniu "kożucha".
Wystudzony przełóż do szklaneczki lub innego naczynia, a na wierzch połóż dżem - u mnie mój ulubiony brzoskwiniowy Łowicz. Smacznego !
Wartości odżywcze na porcję
Energia
366
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.