Domowy makaron wstążki z wieprzowiną

m7
Domowy makaron wstążki z wieprzowiną

0

0 / 0

Pyszne danie ze swojskim, domowym makaronem....Polecam!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka olej sezamowy

1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.75 szkl. woda

1 szt. jaja kurze całe

1 pęcz. bazylia

1 kost. kostka rosołowa drobiowa

2 szt. schab bez kości

3 szt. czosnek

1 łyżka sos sojowy

1 łyżka olej

3 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Makaron: Mąkę wrzucamy do miseczki, dodajemy jajko, mieszamy (za pomocą miksera) dodajemy posiekana drobniutko bazylię wymieszaną z oliwą, na koniec dolewamy po trochu ciepłej wody, aż masa będzie jednolita. Układamy ciasto na blat, rozszerzamy wzdłuż, dzielimy wzdłuż na 2 części, posypujemy mąką, wałkujemy na cieniutkie ciasto. Długie ciasto składamy 2 razy (posypując mąką aby się nie skleiło) kroimy 1cm paski. Do gotującej się wody wrzucamy kostkę do makaronu, następnie kawałki makaronu, gotujemy do miękkości.

2

Mięso: Schab oczyszczamy, kroimy na cieniutkie paseczki, polewamy sosem sojowym, olejem sezamowym, odstawiamy na 15 minut. Czosnek kroimy na plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej na 1 minutkę,dodajemy schab smażymy ok 7 minut. Przyprawiamy solą , pieprzem. Na koniec dodajemy makaron , mieszamy dokładnie danie i podajemy :)

3

Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły