Domowy makaron - wstążki

m7
Domowy makaron - wstążki

2

0 / 0

Pyszny domowy makaron:)

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżecz. bazylia

1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.75 szkl. woda

1 szt. jajko

1 szt. kostka rosołowa

3 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Ciasto na makaron: Mąkę wrzucamy do miseczki, dodajemy jajko, mieszamy (za pomocą miksera) dodajemy posiekana drobniutko bazylię wymieszaną z oliwą, na koniec dolewamy po trochu ciepłej wody, aż masa będzie jednolita. Układamy ciasto na blat, rozszerzamy wzdłuż, dzielimy wzdłuż na 2 części, posypujemy mąką, wałkujemy na cieniutkie ciasto. Długie ciasto składamy 2 razy (posypując mąką aby się nie skleiło) kroimy na 1cm paski. Do gotującej się wody wrzucamy kostkę do makaronu, następnie kawałki makaronu, gotujemy do miękkości.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

294

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły