Domowy majonez

m7
Domowy majonez

0

0 / 0

Domowy majonez nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

250 olej roślinny

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. cukier

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka ocet winny

Przygotowanie


1

Do miseczki wbić jajko, dodać cukier, sól, ocet i ubić na pianę. Stopniowo, w bardzo małych ilościach, cieniutkim strumieniem dodać olej, cały czas ubijając, aż zmieni kolor na prawie biały i gęsty. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz.

2

Można regulować ilość dodawanego oleju, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i gęstość majonezu. Można dodać też więcej octu winnego aby trochę złagodzić "oleistość" majonezu. Jeśli majonez ma mieć nieskazitelnie gładką strukturę, dodać drobno zmielony biały pieprz, razem z innymi składnikami na samym początku, przed ubijaniem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły