Domowy majonez

m7

Szukasz idealnego dodatku do sałatek, kanapek i dań na zimno? Domowy majonez to zdrowa alternatywa dla sklepowych wersji – bez sztucznych dodatków, konserwantów i zbędnych ulepszaczy. Zrobisz go w kilka minut z podstawowych składników. Idealny na Wielkanoc, do sałatki jarzynowej czy domowych burgerów!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2302
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
1
gram
Tłuszcze
256
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz idealnego dodatku do sałatek, kanapek i dań na zimno? Domowy majonez to zdrowa alternatywa dla sklepowych wersji – bez sztucznych dodatków, konserwantów i zbędnych ulepszaczy. Zrobisz go w kilka minut z podstawowych składników. Idealny na Wielkanoc, do sałatki jarzynowej czy domowych burgerów!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 ml olej roślinny
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. cukier
1 szt. jajko
2 łyżka ocet winny
Przygotowanie
Do miseczki wbić jajko, dodać cukier, sól, ocet i ubić na pianę.
Stopniowo, w bardzo małych ilościach, cieniutkim strumieniem dodać olej, cały czas ubijając, aż zmieni kolor na prawie biały i gęsty.
Można regulować ilość dodawanego oleju, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i gęstość majonezu. Można dodać też więcej octu winnego aby trochę złagodzić "oleistość" majonezu. Jeśli majonez ma mieć nieskazitelnie gładką strukturę, dodać drobno zmielony biały pieprz, razem z innymi składnikami na samym początku, przed ubijaniem.
Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2302
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
1
gram
Tłuszcze
256
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.