Domowy majonez
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Domowy majonez](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976459312.jpeg&w=3840&q=75)
Domowy majonez nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.
0
0 / 0
Domowy majonez nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 olej roślinny
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. cukier
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka ocet winny
Przygotowanie
Do miseczki wbić jajko, dodać cukier, sól, ocet i ubić na pianę. Stopniowo, w bardzo małych ilościach, cieniutkim strumieniem dodać olej, cały czas ubijając, aż zmieni kolor na prawie biały i gęsty. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz.
Można regulować ilość dodawanego oleju, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i gęstość majonezu. Można dodać też więcej octu winnego aby trochę złagodzić "oleistość" majonezu. Jeśli majonez ma mieć nieskazitelnie gładką strukturę, dodać drobno zmielony biały pieprz, razem z innymi składnikami na samym początku, przed ubijaniem.