Domowy majonez

m7
Domowy majonez

0

0 / 0

Szukasz idealnego dodatku do sałatek, kanapek i dań na zimno? Domowy majonez to zdrowa alternatywa dla sklepowych wersji – bez sztucznych dodatków, konserwantów i zbędnych ulepszaczy. Zrobisz go w kilka minut z podstawowych składników. Idealny na Wielkanoc, do sałatki jarzynowej czy domowych burgerów!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

250 ml olej roślinny

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. cukier

1 szt. jajko

2 łyżka ocet winny

Przygotowanie


1

Do miseczki wbić jajko, dodać cukier, sól, ocet i ubić na pianę.

2

Stopniowo, w bardzo małych ilościach, cieniutkim strumieniem dodać olej, cały czas ubijając, aż zmieni kolor na prawie biały i gęsty.

3

Można regulować ilość dodawanego oleju, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i gęstość majonezu. Można dodać też więcej octu winnego aby trochę złagodzić "oleistość" majonezu. Jeśli majonez ma mieć nieskazitelnie gładką strukturę, dodać drobno zmielony biały pieprz, razem z innymi składnikami na samym początku, przed ubijaniem.

4

Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2302

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

1

gram

Tłuszcze

256

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły