Domowy majonez

m7

Domowy majonez nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2302
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
1
gram
Tłuszcze
256
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowy majonez nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 olej roślinny
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. cukier
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka ocet winny
Przygotowanie
Do miseczki wbić jajko, dodać cukier, sól, ocet i ubić na pianę. Stopniowo, w bardzo małych ilościach, cieniutkim strumieniem dodać olej, cały czas ubijając, aż zmieni kolor na prawie biały i gęsty. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz.
Można regulować ilość dodawanego oleju, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i gęstość majonezu. Można dodać też więcej octu winnego aby trochę złagodzić "oleistość" majonezu. Jeśli majonez ma mieć nieskazitelnie gładką strukturę, dodać drobno zmielony biały pieprz, razem z innymi składnikami na samym początku, przed ubijaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2302
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
1
gram
Tłuszcze
256
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.