Domowy likier kakaowy

m7
Domowy likier kakaowy

0

0 / 0

Słodki i aromatyczny smakuje wyśmienicie podawany z deserami i wszelkiego rodzaju ciastami.

6

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

0.75 l spirytus

0.25 szt. wanilia

2 łyżka mleko

10 dag. kakao decomorreno

75 dag. cukier

0.50 l woda

Przygotowanie


1

Kakao i drobno posiekana wanilię zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zakorkować i macerować przez tydzień, codziennie wstrząsając zawartością naczynia.

2

Po tygodniu zlać płyn znad osadu do innego naczynia przez lejek z bibułą filtracyjną. Pozostały osad zlać niewielką ilością wody i wstrząsnąć, a gdy osad opadnie, zlać znad niego płyn przez lejek z bibułą filtracyjną do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.

3

Powtórzyć wymywanie osadu woda.

4

Pozostałą część wody zagotować i rozpuścić w niej cukier.

5

Przestudzić, wymieszać z ekstraktem i dodać 2 łyżki wrzącego mleka. Wstrząsnąć, zakorkować i pozostawić do sklarowania.

6

Klarowny płyn znad wytrąconego przez mleko osadu zlać przez lejek z bibułą filtracyjną do butelek, w których likier ma być przechowywany.

7

Likier zyskuje na smaku dzięki dłuższemu leżakowaniu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły