Domowy likier kakaowy

m7

Słodki i aromatyczny smakuje wyśmienicie podawany z deserami i wszelkiego rodzaju ciastami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
843
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Słodki i aromatyczny smakuje wyśmienicie podawany z deserami i wszelkiego rodzaju ciastami.
6
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
0.75 l spirytus
0.25 szt. wanilia
2 łyżka mleko
10 dag. kakao decomorreno
75 dag. cukier
0.50 l woda
Przygotowanie
Kakao i drobno posiekana wanilię zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zakorkować i macerować przez tydzień, codziennie wstrząsając zawartością naczynia.
Po tygodniu zlać płyn znad osadu do innego naczynia przez lejek z bibułą filtracyjną. Pozostały osad zlać niewielką ilością wody i wstrząsnąć, a gdy osad opadnie, zlać znad niego płyn przez lejek z bibułą filtracyjną do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.
Powtórzyć wymywanie osadu woda.
Pozostałą część wody zagotować i rozpuścić w niej cukier.
Przestudzić, wymieszać z ekstraktem i dodać 2 łyżki wrzącego mleka. Wstrząsnąć, zakorkować i pozostawić do sklarowania.
Klarowny płyn znad wytrąconego przez mleko osadu zlać przez lejek z bibułą filtracyjną do butelek, w których likier ma być przechowywany.
Likier zyskuje na smaku dzięki dłuższemu leżakowaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
843
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.