Domowy lawasz

Lubella

Domowy lawasz to wyjątkowo prosty i uniwersalny przepis na cienkie, elastyczne placki, które zachwycają delikatnym smakiem i lekko chrupiącą konsystencją po upieczeniu. Przygotowywany z kilku podstawowych składników – mąki, wody, soli i odrobiny oleju – doskonale sprawdzi się jako baza do zawijania ulubionych farszy, dodatek do zup, a także zamiennik pieczywa podczas pikniku lub grillowania. Jego neutralny smak świetnie podkreślają aromatyczne sosy i dipy, a miękka struktura sprawia, że łatwo go formować. To idealny wybór zarówno na rodzinny obiad, jak i szybki lunch w biegu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Domowy lawasz to wyjątkowo prosty i uniwersalny przepis na cienkie, elastyczne placki, które zachwycają delikatnym smakiem i lekko chrupiącą konsystencją po upieczeniu. Przygotowywany z kilku podstawowych składników – mąki, wody, soli i odrobiny oleju – doskonale sprawdzi się jako baza do zawijania ulubionych farszy, dodatek do zup, a także zamiennik pieczywa podczas pikniku lub grillowania. Jego neutralny smak świetnie podkreślają aromatyczne sosy i dipy, a miękka struktura sprawia, że łatwo go formować. To idealny wybór zarówno na rodzinny obiad, jak i szybki lunch w biegu.
4
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
300 g mąka pszenna lubella
200 g ciepła woda
1 łyżecz. sól
1 łyżka olej roślinny
Przygotowanie
Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj.
Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, dodaj olej i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
Zagniataj ciasto przez około 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Podziel ciasto na 6 równych części i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek o średnicy około 25 cm.
Rozgrzej suchą patelnię (bez tłuszczu) na średnim ogniu. Smaż lawasz z obu stron przez około 1-2 minuty, aż pojawią się złote plamki.
Gotowy lawasz układaj na talerzu i przykrywaj ściereczką, aby pozostał miękki.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.