Domowy golden syrup

m7

Domowy golden syrup to złocisty, gęsty syrop o karmelowym smaku, który świetnie zastępuje miód lub syrop klonowy. Choć w Polsce wciąż mało znany, w kuchni brytyjskiej to prawdziwy klasyk — idealny do naleśników, owsianek, wypieków (szczególnie pierników!) czy jako dodatek do lodów. Ten przepis pozwoli Ci łatwo przygotować go w domu z prostych składników. Pokochają go zarówno miłośnicy słodkości, jak i fani domowych eksperymentów kulinarnych. Spróbuj raz, a już zawsze będziesz chciał mieć słoiczek w szafce!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
120
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowy golden syrup to złocisty, gęsty syrop o karmelowym smaku, który świetnie zastępuje miód lub syrop klonowy. Choć w Polsce wciąż mało znany, w kuchni brytyjskiej to prawdziwy klasyk — idealny do naleśników, owsianek, wypieków (szczególnie pierników!) czy jako dodatek do lodów. Ten przepis pozwoli Ci łatwo przygotować go w domu z prostych składników. Pokochają go zarówno miłośnicy słodkości, jak i fani domowych eksperymentów kulinarnych. Spróbuj raz, a już zawsze będziesz chciał mieć słoiczek w szafce!
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Karmel
200 g cukier biały
50 ml woda
Dodatkowo
800 g cukier biały
600 ml wrząca woda
2 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Przygotuj karmel. Do garnka z grubym dnem wsyp 200 g cukru i dodaj 50 ml wody.
Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się rozpuści i nabierze złotobrązowego koloru (ok. 8–10 minut). Im ciemniejszy karmel, tym syrop będzie miał głębszy, bardziej karmelowy smak – ale uważaj, aby nie przypalić.
Ostrożnie wlej 600 ml wrzątku do karmelu (zachowaj ostrożność – będzie bulgotać).
Dodaj 800 g cukru i 2 łyżki soku z cytryny.
Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia przez 45–60 minut, aż syrop zgęstnieje. Nie mieszaj w trakcie gotowania. Możesz tylko delikatnie poruszać garnkiem.
Gotowy syrop powinien mieć konsystencję miodu – zgęstnieje jeszcze bardziej po wystudzeniu.
Gorący syrop przelej do wyparzonych, suchych słoików.
Zakręć i odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nawet do 3 miesięcy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
120
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.