Domowy Golden Syrup

m7
Domowy Golden Syrup

0

0 / 0

Golden syrup to złocisty syrop o wyglądzie i konsystencji płynnego miodu, ale o większej przejrzystości. Używa się go do różnorakich deserów, a także jako dodatek do pancakesów czy naleśników Z przepisu otrzymacie około 1 litra pysznie słodkiego golden syrupu. Buteleczki mogą być przechowywane w szafce w temperaturze pokojowej.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

1 kg cukier

200 g cukier

50 g woda

600 g woda

2 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

W większym garnuszku zagotować cukier (200g) z wodą (50g), na średniej mocy. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i będzie miała piękny ciemnozłoty kolor (nie przypalić - nada to gorzkiego posmaku). Zdjąć z palnika.

2

Ostrożnie do gorącej mieszaniny dodać wrzącą wodę - 600g (reakcja będzie prawie wybuchowa - należy być bardzo ostrożnym!).

3

Wsypać pozostały cukier i dodać soku z cytryny.

4

Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez 45 minut (najlepiej nie mieszając w ogóle), aż syrop trochę zgęstnieje. Gorący syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i pogotować. Jeśli będzie zbyt gęsty wystarczy dodać gorącej wody i wymieszać.

5

Wystudzić, przelać do słoiczków lub buteleczek.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły