Domowy Golden Syrup
m7
Golden syrup to złocisty syrop o wyglądzie i konsystencji płynnego miodu, ale o większej przejrzystości. Używa się go do różnorakich deserów, a także jako dodatek do pancakesów czy naleśników Z przepisu otrzymacie około 1 litra pysznie słodkiego golden syrupu. Buteleczki mogą być przechowywane w szafce w temperaturze pokojowej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
120
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Golden syrup to złocisty syrop o wyglądzie i konsystencji płynnego miodu, ale o większej przejrzystości. Używa się go do różnorakich deserów, a także jako dodatek do pancakesów czy naleśników Z przepisu otrzymacie około 1 litra pysznie słodkiego golden syrupu. Buteleczki mogą być przechowywane w szafce w temperaturze pokojowej.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
1 kg cukier
200 g cukier
50 g woda
600 g woda
2 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
W większym garnuszku zagotować cukier (200g) z wodą (50g), na średniej mocy. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i będzie miała piękny ciemnozłoty kolor (nie przypalić - nada to gorzkiego posmaku). Zdjąć z palnika.
Ostrożnie do gorącej mieszaniny dodać wrzącą wodę - 600g (reakcja będzie prawie wybuchowa - należy być bardzo ostrożnym!).
Wsypać pozostały cukier i dodać soku z cytryny.
Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez 45 minut (najlepiej nie mieszając w ogóle), aż syrop trochę zgęstnieje. Gorący syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i pogotować. Jeśli będzie zbyt gęsty wystarczy dodać gorącej wody i wymieszać.
Wystudzić, przelać do słoiczków lub buteleczek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
120
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.