Domowy dżem morelowy 2010
m7
Domowy dżem jest świetną alternatywą do tego kupionego w sklepie, ponieważ nie ma w nim konserwantów i sztucznych barwników. Do przygotowania dżemu polecam wybierać jędrne, twarde morele, wówczas dżem lepiej smakuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
923
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
226
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Domowy dżem jest świetną alternatywą do tego kupionego w sklepie, ponieważ nie ma w nim konserwantów i sztucznych barwników. Do przygotowania dżemu polecam wybierać jędrne, twarde morele, wówczas dżem lepiej smakuje.
3
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
5 kg morele
4 kg cukier
2 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Morele należy umyć i osuszyć, przekroić na połówki, wyjmować z nich pestki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny, następnie gotować na wolnym ogniu do momentu, gdy uzyskamy konsystencję dżemu.
Można przetrzeć dżem przez sito lub zmiksować blenderem, żeby nie było w nim kawałków skórek.
Można dodać także żelfix lub dżemix, jeśli dżem nie jest zbyt ścisły.
Gorący dżem przekładać do słoików i od razu zakręcać.
Odstawiać do góry dnem, do momentu, gdy dżem wystygnie, następnie odwrócić i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.