Domowy dżem morelowy 2010

m7
Domowy dżem morelowy 2010

1

0 / 0

Domowy dżem jest świetną alternatywą do tego kupionego w sklepie, ponieważ nie ma w nim konserwantów i sztucznych barwników. Do przygotowania dżemu polecam wybierać jędrne, twarde morele, wówczas dżem lepiej smakuje.

3

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

5 kg morele

4 kg cukier

2 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Morele należy umyć i osuszyć, przekroić na połówki, wyjmować z nich pestki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny, następnie gotować na wolnym ogniu do momentu, gdy uzyskamy konsystencję dżemu.

2

Można przetrzeć dżem przez sito lub zmiksować blenderem, żeby nie było w nim kawałków skórek.

3

Można dodać także żelfix lub dżemix, jeśli dżem nie jest zbyt ścisły.

4

Gorący dżem przekładać do słoików i od razu zakręcać.

5

Odstawiać do góry dnem, do momentu, gdy dżem wystygnie, następnie odwrócić i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

923

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

226

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły