Domowy dżem morelowy 2010
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Domowy dżem morelowy 2010](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5575-1702057858794.jpeg&w=3840&q=75)
Domowy dżem jest świetną alternatywą do tego kupionego w sklepie, ponieważ nie ma w nim konserwantów i sztucznych barwników. Do przygotowania dżemu polecam wybierać jędrne, twarde morele, wówczas dżem lepiej smakuje.
1
0 / 0
Domowy dżem jest świetną alternatywą do tego kupionego w sklepie, ponieważ nie ma w nim konserwantów i sztucznych barwników. Do przygotowania dżemu polecam wybierać jędrne, twarde morele, wówczas dżem lepiej smakuje.
3
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
5 kg morele
4 kg cukier
2 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Morele należy umyć i osuszyć, przekroić na połówki, wyjmować z nich pestki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny, następnie gotować na wolnym ogniu do momentu, gdy uzyskamy konsystencję dżemu.
Można przetrzeć dżem przez sito lub zmiksować blenderem, żeby nie było w nim kawałków skórek.
Można dodać także żelfix lub dżemix, jeśli dżem nie jest zbyt ścisły.
Gorący dżem przekładać do słoików i od razu zakręcać.
Odstawiać do góry dnem, do momentu, gdy dżem wystygnie, następnie odwrócić i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.