Domowy cukier waniliowy

m7
Domowy cukier waniliowy

1

0 / 0

Cukier waniliowy to składnik deserów w kuchni środkowoeuropejskiej i Skandynawii. Przyrządzany z cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Poza Europą jest kosztowny i trudny do nabycia. Łatwy do sporządzenia w warunkach domowych - wystarczy zmieszać cukier mielony z laskami wanilii i pozostawić przez kilka tygodni.

2

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szkl. cukier

1 szt. laska wanilii

Przygotowanie


1

Cukier wsypać do szczelnego pojemnika (u mnie wyparzony suchy słoik). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, wymieszać z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2 - 3 części, również zakopać w cukrze.

2

Zamknąć pojemnik. Wstrząsnąć. Cukier jest gotowy do użycia po 1 - 2 tygodniach. Można go używać jak zwykłego, granulowanego cukru.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły