Domowy chlebek pita z orientalnym słodko-kwaśnym farszem

DominikaSzczepanska
Domowy chlebek pita z orientalnym słodko-kwaśnym farszem

1

0 / 0

Pyszna sałatka z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym Łowicz podawana w chlebku pita.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 g pierś kurczaka

1 szt. pomidor

1 szt. ogórek

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka żółta

1 szt. cebula czerwona

1 szt. kapusta pekińska

1 szkl. sos słodko-kwaśny łowicz

1 szcz. czarny sezam

200 g mąka pszenna

110 jogurt naturalny

2 łyżka oliwa z oliwek

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szcz. sól

1 szt. pieprz

Przygotowanie


1

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie odrobiną chilli i smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia, po czym wlewamy gotowy sos słodko-kwaśny Łowicz i chwilę dusimy. Zostawiamy do przestygnięcia.

2

Kapustę pekińską rwiemy na mniejsze kawałki, ogórka i pomidora kroimy w półplasterki, papryki w słupki, a czerwoną cebulę w krążki. Wszystko razem mieszamy w misce i doprawiamy solą.

3

Chlebek pita: Do miski wsypujemy mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia. Następie dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy. Na desce oprószonej mąką wyrabiamy ciasto i smarujemy z obu stron oliwą. Gotowe ciasto wkładamy na 10 minut do lodówki. Ciasto kroimy na 6 równych kawałków i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Chlebki smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.

4

Gotowe chlebki rozkrawamy i dodajemy do nich sałatkę oraz kurczaka w sosie. Całość posypujemy czarnym sezamem.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły