Domowy chlebek pita z orientalnym słodko-kwaśnym farszem
DominikaSzczepanska
Pyszna sałatka z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym Łowicz podawana w chlebku pita.
1
0 / 0
Pyszna sałatka z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym Łowicz podawana w chlebku pita.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 g pierś kurczaka
1 szt. pomidor
1 szt. ogórek
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
1 szt. cebula czerwona
1 szt. kapusta pekińska
1 szkl. sos słodko-kwaśny łowicz
1 szcz. czarny sezam
200 g mąka pszenna
110 jogurt naturalny
2 łyżka oliwa z oliwek
0.50 łyżeczka proszek do pieczenia
2 szcz. sól
1 szt. pieprz
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie odrobiną chilli i smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia, po czym wlewamy gotowy sos słodko-kwaśny Łowicz i chwilę dusimy. Zostawiamy do przestygnięcia.
Kapustę pekińską rwiemy na mniejsze kawałki, ogórka i pomidora kroimy w półplasterki, papryki w słupki, a czerwoną cebulę w krążki. Wszystko razem mieszamy w misce i doprawiamy solą.
Chlebek pita: Do miski wsypujemy mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia. Następie dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy. Na desce oprószonej mąką wyrabiamy ciasto i smarujemy z obu stron oliwą. Gotowe ciasto wkładamy na 10 minut do lodówki. Ciasto kroimy na 6 równych kawałków i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Chlebki smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Gotowe chlebki rozkrawamy i dodajemy do nich sałatkę oraz kurczaka w sosie. Całość posypujemy czarnym sezamem.