Domowy chleb

m7
Domowy chleb

Średnia 0 / 0

Oceń!

Smaczny i zdrowy

4

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

500 g zakwas

500 g mąka żytnia chlebowa

1 szkl. woda

Przygotowanie


Do zakwasu dodajemy mąkę. Mieszając dodajemy letnią wodę. Ciasto wyrabiamy ręką do momentu, aż połączą się wszystkie składniki. Pod koniec wyrabiania dodajemy odrobinę soli. Ciasto przykrywamy, odstawiamy na około godzinę.

Następnie ciasto wykładamy do połowy wysokości formy, wierzch równamy mokrą łyżką.

Foremkę z ciastem szczelnie przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia.

Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*c i pieczemy 45-55 minut.

Skórka ma być brązowa.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

532

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

109

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły