Domowy chleb
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Domowy chleb](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976824141.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczny i zdrowy
0
0 / 0
Smaczny i zdrowy
4
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
500 g zakwas
500 g mąka żytnia chlebowa
1 szkl. woda
Przygotowanie
1
Do zakwasu dodajemy mąkę. Mieszając dodajemy letnią wodę. Ciasto wyrabiamy ręką do momentu, aż połączą się wszystkie składniki. Pod koniec wyrabiania dodajemy odrobinę soli. Ciasto przykrywamy, odstawiamy na około godzinę.
2
Następnie ciasto wykładamy do połowy wysokości formy, wierzch równamy mokrą łyżką.
3
Foremkę z ciastem szczelnie przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia.
4
Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*c i pieczemy 45-55 minut.
5
Skórka ma być brązowa.