Domowy chleb

m7
Domowy chleb

0

0 / 0

Smaczny i zdrowy

4

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

500 g zakwas

500 g mąka żytnia chlebowa

1 szkl. woda

Przygotowanie


1

Do zakwasu dodajemy mąkę. Mieszając dodajemy letnią wodę. Ciasto wyrabiamy ręką do momentu, aż połączą się wszystkie składniki. Pod koniec wyrabiania dodajemy odrobinę soli. Ciasto przykrywamy, odstawiamy na około godzinę.

2

Następnie ciasto wykładamy do połowy wysokości formy, wierzch równamy mokrą łyżką.

3

Foremkę z ciastem szczelnie przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia.

4

Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*c i pieczemy 45-55 minut.

5

Skórka ma być brązowa.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły