Domowy chleb
m7
Smaczny i zdrowy
0
0 / 0
Smaczny i zdrowy
4
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szcz. sól
500 g zakwas
500 g mąka żytnia chlebowa
1 szkl. woda
Przygotowanie
1
Do zakwasu dodajemy mąkę. Mieszając dodajemy letnią wodę. Ciasto wyrabiamy ręką do momentu, aż połączą się wszystkie składniki. Pod koniec wyrabiania dodajemy odrobinę soli. Ciasto przykrywamy, odstawiamy na około godzinę.
2
Następnie ciasto wykładamy do połowy wysokości formy, wierzch równamy mokrą łyżką.
3
Foremkę z ciastem szczelnie przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia.
4
Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*c i pieczemy 45-55 minut.
5
Skórka ma być brązowa.