Domowy budyń czekoladowy z dżemem

m7
Domowy budyń czekoladowy z dżemem

0

0 / 0

Pyszny budyń bez polepszaczy:)

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 łyżecz. aromat waniliowy

1 l mleko

3 szt. żółtko jaja kurzego

4 łyżka cukier

3 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

Przygotowanie


1

3/4 litra mleka zagotować z cukrem i aromatem waniliowym. Mąkę i kakao wymieszać z żółtkami, dodać resztę (1/3 l) mleka. Dodać do gotującego się mleka (najlepiej przelać przez sitko, by nie było grudek). Gotować do zgęstnienia.

2

Do salaterek włożyć po łyżce dżemu zalać gorącym budyniem. Wierch udekorować również dżemem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

326

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

38

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły