Domowe sushi z łososiem

kontakt_1
Domowe sushi z łososiem

1

4.6 / 8

Jak przygotować sushi w domu? Ten przepis na sushi jest bardzo prosty i z każdego zrobi prawdziwego sushi mastera. Sushi w domu to już codzienność, a nie święto.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g ryż do sushi

4 szt. maty nori

2 łyżka ocet ryżowy

70 g łosoś wędzony

0.50 szt. awokado

1 szt. ogórek świeży

2 łyżka sos sojowy

1 opak. wasabi

1 szt. świeży imbir

1 opak. sok pomarańczowy tymbark

Przygotowanie


1

Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu- bardzo ważne jest dokładne wypłukanie ryżu! Ryż studzimy, a w tym czasie kroimy ogórka i awokado w słupki.

2

Na blacie kładziemy matę bambusową, która ułatwi zwijanie sushi. Na macie kładziemy przekrojony na pół płat maty nori, a na nim ryż warstwą ok pół centymetra grubości- zostawiając pasek ok 1 cm od brzegu bez ryżu.

3

Na środku ryżu układamy łososia pasem szerokości ok 3 cm, a na łososiu słupki ogórka lub awokado. Następnie zwijamy dłuższy bok maty formując równą rolkę sushi.

4

Kroimy ostrym nożem, który co kilka razy moczymy w wodzie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1452

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

248

gram

Tłuszcze

39

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły