Domowe sushi z łososiem
kontakt_1
Jak przygotować sushi w domu? Ten przepis na sushi jest bardzo prosty i z każdego zrobi prawdziwego sushi mastera. Sushi w domu to już codzienność, a nie święto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1452
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
248
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.6 / 8
Jak przygotować sushi w domu? Ten przepis na sushi jest bardzo prosty i z każdego zrobi prawdziwego sushi mastera. Sushi w domu to już codzienność, a nie święto.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g ryż do sushi
4 szt. maty nori
2 łyżka ocet ryżowy
70 g łosoś wędzony
0.50 szt. awokado
1 szt. ogórek świeży
2 łyżka sos sojowy
1 opak. wasabi
1 szt. świeży imbir
1 opak. sok pomarańczowy tymbark
Przygotowanie
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu- bardzo ważne jest dokładne wypłukanie ryżu! Ryż studzimy, a w tym czasie kroimy ogórka i awokado w słupki.
Na blacie kładziemy matę bambusową, która ułatwi zwijanie sushi. Na macie kładziemy przekrojony na pół płat maty nori, a na nim ryż warstwą ok pół centymetra grubości- zostawiając pasek ok 1 cm od brzegu bez ryżu.
Na środku ryżu układamy łososia pasem szerokości ok 3 cm, a na łososiu słupki ogórka lub awokado. Następnie zwijamy dłuższy bok maty formując równą rolkę sushi.
Kroimy ostrym nożem, który co kilka razy moczymy w wodzie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1452
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
248
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.