Domowe sushi z krewetkami
EkspertOdKuchni
Masz ochotę na pyszne sushi, które bez problemu przygotowujesz w domu? Chcesz wiedzieć, jak przygotować chrupiące krewetki w tempurze? Poznaj przepis na domowe sushi z krewetkami, który zasmakuje każdemu, kto ceni sobie japońską kuchnię.
1
0 / 0
Masz ochotę na pyszne sushi, które bez problemu przygotowujesz w domu? Chcesz wiedzieć, jak przygotować chrupiące krewetki w tempurze? Poznaj przepis na domowe sushi z krewetkami, który zasmakuje każdemu, kto ceni sobie japońską kuchnię.
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
400 g ryż do sushi
6 łyżka ocet ryżowy
500 woda
2 łyżka cukier trzcinowy
0.50 łyżecz. sól
1 szt. awokado
12 szt. krewetki surowe bez pancerzy
1 szt. jajko
100 g mąka pszenna lubella
100 woda gazowana
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
8 szt. liście nori
200 g serek kremowy
500 olej
1 szt. pasta wasabi
1 szt. sos sojowy
1 szt. ogórek
Przygotowanie
Przygotuj zaprawę do sushi — rozpuść ocet, cukier i sól. Pozostaw do wystygnięcia.
Ryż umieść w garnku, zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie opłucz ryż do momentu, aż woda będzie przejrzysta.
Umieść ryż w garnku i wlej wodę. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie odstaw ryż z gazu i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Wlej zaprawę do ryżu, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Rozgrzej olej do głębokiego smażenia w garnku.
Przygotuj tempurę. W misce wymieszaj mąkę, wodę gazowaną, jajko, sól i proszek do pieczenia, aż powstanie gładka masa.
Oprósz krewetki mąką pszeniczną, a następnie maczaj w cieście i smaż do momentu, aż będą złociste i chrupiące. Odstaw na ręcznik papierowy.
Przygotuj arkusze nori, umieszczając je na matach bambusowych i smarując cienką warstwą serka.
Nałóż na każdy arkusz nori cienką warstwę ryżu sushi, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi.
Ułóż na górnym końcu ryżu sushi paski awokado, ogórka, przygotowane wcześniej krewetki w tempurze.
Zawijaj sushi, korzystając z maty bambusowej, aby uzyskać równomierny i ciasny rulon.
Za pomocą ostrego noża pokrój rolki na dwucentymetrowe krążki.
Podawaj z sosem sojowym i pastą wasabi.