Domowe sushi z krewetkami

EkspertOdKuchni
Domowe sushi z krewetkami

1

0 / 0

Masz ochotę na pyszne sushi, które bez problemu przygotowujesz w domu? Chcesz wiedzieć, jak przygotować chrupiące krewetki w tempurze? Poznaj przepis na domowe sushi z krewetkami, który zasmakuje każdemu, kto ceni sobie japońską kuchnię.

18

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

400 g ryż do sushi

6 łyżka ocet ryżowy

500 woda

2 łyżka cukier trzcinowy

0.50 łyżecz. sól

1 szt. awokado

12 szt. krewetki surowe bez pancerzy

1 szt. jajko

100 g mąka pszenna lubella

100 woda gazowana

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

8 szt. liście nori

200 g serek kremowy

500 olej

1 szt. pasta wasabi

1 szt. sos sojowy

1 szt. ogórek

Przygotowanie


1

Przygotuj zaprawę do sushi — rozpuść ocet, cukier i sól. Pozostaw do wystygnięcia.

2

Ryż umieść w garnku, zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie opłucz ryż do momentu, aż woda będzie przejrzysta.

3

Umieść ryż w garnku i wlej wodę. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie odstaw ryż z gazu i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.

4

Wlej zaprawę do ryżu, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

5

Rozgrzej olej do głębokiego smażenia w garnku.

6

Przygotuj tempurę. W misce wymieszaj mąkę, wodę gazowaną, jajko, sól i proszek do pieczenia, aż powstanie gładka masa.

7

Oprósz krewetki mąką pszeniczną, a następnie maczaj w cieście i smaż do momentu, aż będą złociste i chrupiące. Odstaw na ręcznik papierowy.

8

Przygotuj arkusze nori, umieszczając je na matach bambusowych i smarując cienką warstwą serka.

9

Nałóż na każdy arkusz nori cienką warstwę ryżu sushi, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi.

10

Ułóż na górnym końcu ryżu sushi paski awokado, ogórka, przygotowane wcześniej krewetki w tempurze.

11

Zawijaj sushi, korzystając z maty bambusowej, aby uzyskać równomierny i ciasny rulon.

12

Za pomocą ostrego noża pokrój rolki na dwucentymetrowe krążki.

13

Podawaj z sosem sojowym i pastą wasabi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

947

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

76

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły