Domowe pulpeciki w sosie pomidorowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Domowe pulpeciki w sosie pomidorowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F9563-1702058143812.jpeg&w=3840&q=75)
Pulpeciki polecam na obiad. Moja rodzina je wprost uwielbia.
0
0 / 0
Pulpeciki polecam na obiad. Moja rodzina je wprost uwielbia.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
100 mleko
0.25 łyżecz. sól, pieprz
3 szt. suszone grzyby
3 szt. pieprz ziarnisty
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
1 szt. bułka
1 szt. cebula
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka przyprawa do mięsa
5 łyżka kasza manna
2 łyżka nać pietruszki
50 dag. mięso wieprzowe
10 dag. mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Bułką należy namoczyć w mleku. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulką, kaszą manną i bułką odsączoną z mleka. Wyrobioną masę mięsną doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać także przyprawę do mięsa.
Z mięsa odrywać niewielkie kawałki i formować z nich pulpeciki. Obtaczać je w mące. W dwóch garnkach( jednym dużym i drugim średnim) zagotować wodę, posolić ją lekko.
Do dużego garnka wkładać pulpeciki i gotować je do momentu wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane przekładać do średniego garnka z wodą( woda powinna gotować się z dodatkiem suszonych grzybków). Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Pulpeciki gotować przez około 30 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Sos zaprawić mąką( 2 łyżki) i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem dodać posiekaną drobniutko zieleninę.