Domowe pulpeciki w sosie pomidorowym

m7
Domowe pulpeciki w sosie pomidorowym

0

0 / 0

Pulpeciki polecam na obiad. Moja rodzina je wprost uwielbia.

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

100 mleko

0.25 łyżeczka sól, pieprz

3 szt. suszone grzyby

3 szt. pieprz ziarnisty

2 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

1 szt. bułka

1 szt. cebula

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżka przyprawa do mięsa

5 łyżka kasza manna

2 łyżka nać pietruszki

50 dek. mięso wieprzowe

10 dek. mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Bułką należy namoczyć w mleku. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulką, kaszą manną i bułką odsączoną z mleka. Wyrobioną masę mięsną doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać także przyprawę do mięsa.

2

Z mięsa odrywać niewielkie kawałki i formować z nich pulpeciki. Obtaczać je w mące. W dwóch garnkach( jednym dużym i drugim średnim) zagotować wodę, posolić ją lekko.

3

Do dużego garnka wkładać pulpeciki i gotować je do momentu wypłynięcia na wierzch.

4

Ugotowane przekładać do średniego garnka z wodą( woda powinna gotować się z dodatkiem suszonych grzybków). Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

5

Pulpeciki gotować przez około 30 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Sos zaprawić mąką( 2 łyżki) i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

6

Przed podaniem dodać posiekaną drobniutko zieleninę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły