0

Składniki

100 Mililitrów
mleko
0.25 Łyżeczki
sól, pieprz
3 Sztuki
Suszone grzyby
3 Sztuki
pieprz ziarnisty
2 Sztuki
ziele angielskie
1 Sztuka
liść laurowy
1 Sztuka
bułka
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
jaja kurze całe
2 Łyżki
mąka pszenna tortowa
2 Łyżki
koncentrat pomidorowy
1 Łyżka
Przyprawa do mięsa
5 Łyżek
kasza manna
2 Łyżki
nać pietruszki
50 Dekagramów
mięso wieprzowe
10 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Bułką należy namoczyć w mleku. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulką, kaszą manną i bułką odsączoną z mleka. Wyrobioną masę mięsną doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać także przyprawę do mięsa.
  2. Z mięsa odrywać niewielkie kawałki i formować z nich pulpeciki. Obtaczać je w mące. W dwóch garnkach( jednym dużym i drugim średnim) zagotować wodę, posolić ją lekko.
  3. Do dużego garnka wkładać pulpeciki i gotować je do momentu wypłynięcia na wierzch.
  4. Ugotowane przekładać do średniego garnka z wodą( woda powinna gotować się z dodatkiem suszonych grzybków). Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
  5. Pulpeciki gotować przez około 30 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Sos zaprawić mąką( 2 łyżki) i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Przed podaniem dodać posiekaną drobniutko zieleninę.

Opis

Pulpeciki polecam na obiad. Moja rodzina je wprost uwielbia.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!