Domowe nachos z ostrym sosem meksykańskim na bazie ketchupu
kontakt_2
Gotowy na wieczór meksykański? Przygotuj się na ostrą, pomidorową jazdę! Co się przyda? Dobry humor, niezły film i oczywiście… chrupiąca przekąska w doborowym towarzystwie. O kim mowa? O meksykańskich nachosach z mocno pomidorowym ketchupem Kotlin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
278
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gotowy na wieczór meksykański? Przygotuj się na ostrą, pomidorową jazdę! Co się przyda? Dobry humor, niezły film i oczywiście… chrupiąca przekąska w doborowym towarzystwie. O kim mowa? O meksykańskich nachosach z mocno pomidorowym ketchupem Kotlin.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 g mąka kukurydziana
100 g mąka lubella puszysta poznańska
100 gorąca woda
4 łyżka oliwa z oliwek
2 szczyp. sól
1 łyżecz. chili
1 łyżecz. suszone oregano
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Do pojemnika wsyp mąki, dolej gorącą wodę. Nie używaj wrzątku – to może doprowadzić do sparzenia się mąki! Dolej oliwę i wrzuć resztę wymienionych składników. Zagnieć z nich ciasto.
Gotową kulkę bardzo cienko rozwałkuj i pokrój na niewielkie trójkąty. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piecz przez około 10 minut.
Ostudzone nachosy wsyp do ulubionej miski, możesz dodać odrobinę soli. Podaj koniecznie w towarzystwie ketchupu Kotlin – z nim smakują najlepiej. Czas rozpocząć meksykańską fiestę!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
278
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.