Domowe nachos z ostrym sosem meksykańskim na bazie ketchupu

kontakt_2
Domowe nachos z ostrym sosem meksykańskim na bazie ketchupu

0

0 / 0

Gotowy na wieczór meksykański? Przygotuj się na ostrą, pomidorową jazdę! Co się przyda? Dobry humor, niezły film i oczywiście… chrupiąca przekąska w doborowym towarzystwie. O kim mowa? O meksykańskich nachosach z mocno pomidorowym ketchupem Kotlin. 


8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 g mąka kukurydziana

100 g mąka lubella puszysta poznańska

100 gorąca woda

4 łyżka oliwa z oliwek

2 szczyp. sól

1 łyżecz. chili

1 łyżecz. suszone oregano

4 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Do pojemnika wsyp mąki, dolej gorącą wodę. Nie używaj wrzątku – to może doprowadzić do sparzenia się mąki! Dolej oliwę i wrzuć resztę wymienionych składników. Zagnieć z nich ciasto.

2

Gotową kulkę bardzo cienko rozwałkuj i pokrój na niewielkie trójkąty. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piecz przez około 10 minut.

3

Ostudzone nachosy wsyp do ulubionej miski, możesz dodać odrobinę soli. Podaj koniecznie w towarzystwie ketchupu Kotlin – z nim smakują najlepiej. Czas rozpocząć meksykańską fiestę!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

278

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły