Domowe lody chałwowe

EkspertOdKuchni
Domowe lody chałwowe

0

0 / 0

Domowe lody chałwowe to idealny deser dla fanów słodkich, sezamowych smaków. Są kremowe, delikatne i aromatyczne. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Wystarczy połączyć kremówkę, mleko skondensowane, tahini i ekstrakt waniliowy. Lody idealnie sprawdzą się na upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś orzeźwiającego, a jednocześnie słodkiego. Można je podać jako dodatek do letnich przyjęć lub pikników, a także jako słodkie zakończenie obiadu.

4

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 ml śmietanka 30%

200 ml mleko skondensowane słodzone

8 łyżka tahini

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

Wlej schłodzoną śmietankę do miseczki i ubij na sztywną pianę. Upewnij się, że jest puszysta, ale nie przebita.

2

Do oddzielnej miski wlej mleko skondensowane, dodaj tahini oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka i jednorodna.

3

Delikatnie, partiami, dodawaj ubitą śmietankę do mieszanki z mlekiem i tahini. Mieszaj łyżką lub szpatułką, aby zachować lekkość masy.

4

Przełóż masę do pojemnika, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Nie musisz mieszać podczas zamrażania.

5

Przed podaniem wyjmij lody z zamrażarki na kilka minut, aby lekko zmiękły.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły