Domowe lekkie frytki belgijskie z ketchupem w ziołach
kontakt_2
1
0 / 0
0
Poznaj lekkie frytki – bo nawet tak kaloryczne danie jak frytki może mieć swój fit-odpowiednik. Jeśli nie wyobrażasz sobie frytek bez ketchupu, o to również nie musisz się martwić. Spróbuj dietetycznego ketchupu Kotlin 60% mniej kalorii. Ten duet to naprawdę zgrana para! Jedz śmiało i nie martw się kaloriami! To danie to ketchupowy fit hit!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
5 szt ziemniaki
1 łyżka cukier
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka suszona bazylia
1 łyżeczka suszone oregano
1 łyżeczka suszona papryczka chili
2 szcz. sól, pieprz
2 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i pokrój w półtalarki. Opłucz je i włóż do naczynia z letnią wodą. Dodaj łyżkę cukru i odstaw na godzinę.
Następnie przelej ziemniaki przez sitko – nie płucz ich ponownie. Układaj je kolejno na ręczniku papierowym, żeby odsączyć wodę.
Osuszone półtalarki wrzuć do suchego pojemnika, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, bazylię, oregano, chili oraz sól i pieprz.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż ziemniaki w taki sposób, by się nie stykały. Piecz w temperaturze 220oC bez termoobiegu. Po 15 minutach przełóż każdy kawałek na drugą stronę i piecz przez 10 minut. Na koniec przełóż jeszcze raz ziemniaki i włącz termoobieg. Po 5 minutach będą gotowe.
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Takie jak lubisz, choć mają w sobie coś nowego – o wiele mniej kalorii niż dotychczas! Sam spróbuj i oceń, ale nie zapomnij o najważniejszym dodatku – o ketchupie Kotlin. Wybierz wersję 60% mniej kalorii. To połączenie idealne, prawda?