Domowe łazanki
m7
Łazanki to danie, które często pojawia się na naszych stołach. A z domowym makaronem smakują wyśmienicie.
1
0 / 0
Łazanki to danie, które często pojawia się na naszych stołach. A z domowym makaronem smakują wyśmienicie.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna na makaron
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
4 łyżeczka olej
1.50 szkl. letnia woda na makaron
2 szt. jajko na makaron
1 szt. dodatki:
4 szt. cebula
60 dek. boczek wędzony
50 dek. kapusta kiszona
Przygotowanie
Kapustę gotujemy do miękkości.
Z mąki, jajek i wody zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy je na cienkie placki.
Układamy każdy z nich osobno do lekkiego przeschnięcia.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy aż cebula będzie miękka.
Placki kroimy w paski przesypując mąką aby się nie skleiły, nakładamy na siebie i kroimy w romby.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Ugotowany makaron wykładamy do naczynia, dodajemy kapustę i podsmażony boczek, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy.