Domowe łazanki
m7
Łazanki to danie, które często pojawia się na naszych stołach. A z domowym makaronem smakują wyśmienicie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
745
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Łazanki to danie, które często pojawia się na naszych stołach. A z domowym makaronem smakują wyśmienicie.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna na makaron
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
4 łyżecz. olej
1.50 szkl. letnia woda na makaron
2 szt. jajko na makaron
4 szt. cebula
60 dag. boczek wędzony
50 dag. kapusta kiszona
Przygotowanie
Kapustę gotujemy do miękkości.
Z mąki, jajek i wody zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy je na cienkie placki.
Układamy każdy z nich osobno do lekkiego przeschnięcia.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy aż cebula będzie miękka.
Placki kroimy w paski przesypując mąką aby się nie skleiły, nakładamy na siebie i kroimy w romby.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Ugotowany makaron wykładamy do naczynia, dodajemy kapustę i podsmażony boczek, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
745
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.