Domowe łazanki

m7
Domowe łazanki

1

0 / 0

Łazanki to danie, które często pojawia się na naszych stołach. A z domowym makaronem smakują wyśmienicie.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna na makaron

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

4 łyżecz. olej

1.50 szkl. letnia woda na makaron

2 szt. jajko na makaron

4 szt. cebula

60 dag. boczek wędzony

50 dag. kapusta kiszona

Przygotowanie


1

Kapustę gotujemy do miękkości.

2

Z mąki, jajek i wody zagniatamy ciasto.

3

Rozwałkowujemy je na cienkie placki.

4

Układamy każdy z nich osobno do lekkiego przeschnięcia.

5

Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy aż cebula będzie miękka.

6

Placki kroimy w paski przesypując mąką aby się nie skleiły, nakładamy na siebie i kroimy w romby.

7

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

8

Ugotowany makaron wykładamy do naczynia, dodajemy kapustę i podsmażony boczek, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

745

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

97

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły