Domowe lasagne
ela
Domowa lasagne to świetny pomysł na pyszny obiad w stylu włoskim.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
999
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Domowa lasagne to świetny pomysł na pyszny obiad w stylu włoskim.
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 opak. makaron lubella lasagne
60 dag. mięso mielone
30 dag. pieczarki
3 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
40 dag. ser żółty
2 łyżka koncentrat pomidorowy kotlin
40 śmietana 18%
30 mleko uht 3,2%
1 opak. szpinak mrożony
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 łyżecz. papryka słodka
1 szczyp. papryka ostra w proszku
1 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżecz. zioła prowansalskie
4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
2 łyżka masło
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju.
Dodać mięso, dusić.
Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę.
Gdy farsz się podsmaży dodać pokrojone pomidory, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, paprykę ostrą do smaku.
Szpinak poddusić na maśle,dodać kilka ząbków czosnku przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Makaron lasagne lekko zmiękczyć w gotującej się wodzie (ok.1 min). Należy uważać, aby się nie skleił.
Ser zetrzeć na grubych oczkach.
Mleko i śmietanę połączyć i dodać 2 łyżeczki papryki w proszku i wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym położyć 1 warstwę makaronu, następnie wyłożyć 1/2 farszu mięsnego, posypać serem, następnie makaron, szpinak, ser, makaron, farsz mięsny, ser, makaron, ser. Następnie polać śmietaną z papryką.
Piec w temp.ok 200 stopni przez ok. 50 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
999
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.