Domowe lasagne

ela
Domowe lasagne

1

0 / 0

Domowa lasagne to świetny pomysł na pyszny obiad w stylu włoskim.

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 opak. makaron lubella lasagne

60 dag. mięso mielone

30 dag. pieczarki

3 szt. cebula

1 szt. papryka czerwona

40 dag. ser żółty

2 łyżka koncentrat pomidorowy kotlin

40 śmietana 18%

30 mleko uht 3,2%

1 opak. szpinak mrożony

1 puszka pomidory krojone łowicz

1 łyżecz. papryka słodka

1 szczyp. papryka ostra w proszku

1 łyżecz. sól, pieprz

1 łyżecz. zioła prowansalskie

4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

2 łyżka masło

Przygotowanie


1

Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju.

2

Dodać mięso, dusić.

3

Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę.

4

Gdy farsz się podsmaży dodać pokrojone pomidory, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, paprykę ostrą do smaku.

5

Szpinak poddusić na maśle,dodać kilka ząbków czosnku przyprawić solą i pieprzem do smaku.

6

Makaron lasagne lekko zmiękczyć w gotującej się wodzie (ok.1 min). Należy uważać, aby się nie skleił.

7

Ser zetrzeć na grubych oczkach.

8

Mleko i śmietanę połączyć i dodać 2 łyżeczki papryki w proszku i wymieszać.

9

W naczyniu żaroodpornym położyć 1 warstwę makaronu, następnie wyłożyć 1/2 farszu mięsnego, posypać serem, następnie makaron, szpinak, ser, makaron, farsz mięsny, ser, makaron, ser. Następnie polać śmietaną z papryką.

10

Piec w temp.ok 200 stopni przez ok. 50 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

999

kcal

Białka

56

gram

Węglowodany

73

gram

Tłuszcze

49

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły