0

Składniki

0.5 Kilograma
mąka
1 Szczypta
sól
1 Szklanka
woda
2 Sztuki
jajko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wysypujemy mąkę na stolnice robimy taki kopiec kreta z dziurka w środku do tej dziurki wsypujemy sól i jajko trochę wody wyrabiamy ciasto dodając po trochu wodę - uważać aby nie było ciasto za rzadkie- wtedy dosypujemy trochę mąki. gdy ciasto jest już dobrze wyrobione dzielimy na mniejsze kawałki, ja z tych kawałków robię płaskie okrągłe placki,podsypujemy mąką, rozwałkować na cienkie ciasto gr ok 2 mm, przecinamy wzdłuż na kilka pasków i nakładamy jeden pasek na drugi lub jeśli chcemy długie kluski ciasto zwijamy w rulon i kroimy kluski, układać pokrojone kluski tak aby się nie pokleiły
  2. wrzucamy kluski do wrzącej lekko osolonej wody (możemy dodać parę kropel oleju żeby się nie pokleiły) odcedzamy przelewamy ciepłą lub zimną wodą.

Opis

domowe kluski

Podobne przepisy

Cannelloni z groszkiem

Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Średni Do 1 godz
Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Łatwy Do 3 godz
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Filetto di manzo all’arrabbiata

Łatwy Do 40 min
Filetto di manzo all’arrabbiata

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Indyjskie Bhaji

Średni Do 40 min
Indyjskie Bhaji

Kaczka z jabłkami

Łatwy Ponad 3 godz
Kaczka z jabłkami

Kluski leniwe

Łatwy Do 40 min
Kluski leniwe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!