Domowe kluski

m7
Domowe kluski

0

0 / 0

domowe kluski

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szcz. sól

1 szkl. woda

2 szt. jajko

Przygotowanie


1

Wysypujemy mąkę na stolnice robimy taki kopiec kreta z dziurka w środku do tej dziurki wsypujemy sól i jajko trochę wody wyrabiamy ciasto dodając po trochu wodę - uważać aby nie było ciasto za rzadkie- wtedy dosypujemy trochę mąki. gdy ciasto jest już dobrze wyrobione dzielimy na mniejsze kawałki, ja z tych kawałków robię płaskie okrągłe placki,podsypujemy mąką, rozwałkować na cienkie ciasto gr ok 2 mm, przecinamy wzdłuż na kilka pasków i nakładamy jeden pasek na drugi lub jeśli chcemy długie kluski ciasto zwijamy w rulon i kroimy kluski, układać pokrojone kluski tak aby się nie pokleiły

2

wrzucamy kluski do wrzącej lekko osolonej wody (możemy dodać parę kropel oleju żeby się nie pokleiły) odcedzamy przelewamy ciepłą lub zimną wodą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły