0

Składniki

0.5 Kilograma
mąka
1 Szczypta
sól
1 Szklanka
woda
2 Sztuki
jajko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wysypujemy mąkę na stolnice robimy taki kopiec kreta z dziurka w środku do tej dziurki wsypujemy sól i jajko trochę wody wyrabiamy ciasto dodając po trochu wodę - uważać aby nie było ciasto za rzadkie- wtedy dosypujemy trochę mąki. gdy ciasto jest już dobrze wyrobione dzielimy na mniejsze kawałki, ja z tych kawałków robię płaskie okrągłe placki,podsypujemy mąką, rozwałkować na cienkie ciasto gr ok 2 mm, przecinamy wzdłuż na kilka pasków i nakładamy jeden pasek na drugi lub jeśli chcemy długie kluski ciasto zwijamy w rulon i kroimy kluski, układać pokrojone kluski tak aby się nie pokleiły
  2. wrzucamy kluski do wrzącej lekko osolonej wody (możemy dodać parę kropel oleju żeby się nie pokleiły) odcedzamy przelewamy ciepłą lub zimną wodą.

Opis

domowe kluski

Podobne przepisy

Kotlety z ryżu i pieczarek

Przepis
Średni Do 1 godz
Kotlety z ryżu i pieczarek

Makaron nadziewany

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron nadziewany

Pączki na parze(paruchy)

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki na parze(paruchy)

Pulpety

Przepis
Średni Do 15 min
Pulpety

Penne pod pesto z wołowiną

Przepis
Łatwy Do 40 min
Penne pod pesto z wołowiną

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Przepis
Średni Do 40 min
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Zapiekane skrzydełka z ryżem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Zapiekane skrzydełka z ryżem

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!