Domowe kluski
m7
domowe kluski
0
0 / 0
domowe kluski
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szczyp. sól
1 szkl. woda
2 szt. jajko
Przygotowanie
Wysypujemy mąkę na stolnice robimy taki kopiec kreta z dziurka w środku do tej dziurki wsypujemy sól i jajko trochę wody wyrabiamy ciasto dodając po trochu wodę - uważać aby nie było ciasto za rzadkie- wtedy dosypujemy trochę mąki. gdy ciasto jest już dobrze wyrobione dzielimy na mniejsze kawałki, ja z tych kawałków robię płaskie okrągłe placki,podsypujemy mąką, rozwałkować na cienkie ciasto gr ok 2 mm, przecinamy wzdłuż na kilka pasków i nakładamy jeden pasek na drugi lub jeśli chcemy długie kluski ciasto zwijamy w rulon i kroimy kluski, układać pokrojone kluski tak aby się nie pokleiły
wrzucamy kluski do wrzącej lekko osolonej wody (możemy dodać parę kropel oleju żeby się nie pokleiły) odcedzamy przelewamy ciepłą lub zimną wodą.