Domowe jagodzianki

m7
Domowe jagodzianki

1

0 / 0

Domowe jagodzianki są najlepsze. Puszyste ciasto z pysznym, jagodowym nadzieniem to smak lata, który można przywołać również zimą, wykorzystując mrożone owoce.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

1 kost. margaryna

0.50 l mleko

1.50 szkl. cukier

1 szt. aromat waniliowy

7 szt. jaja

13 dek. drożdże

30 dek. jagody swieże lub mrożone

Przygotowanie


1

Drożdże rozrobić z 2 łyżkami cukru w połowie szklanki ciepłego mleka. Wlać do miski z mąką i pozostawić na 15 minut, aż rozczyn podrośnie. Następnie wbić do miski 6 jajek, dodać rozpuszczone margarynę, cukier i aromat waniliowy.

2

Ciasto wyrabiać ok. 20 minut (aby odchodziło od ręki), dolewając stopniowo pozostałe ciepłe mleko. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i wyrobić szybko ciasto.

3

Następnie ucinać po kawałku, rozciągać i w środek kłaść łyżeczkę jagód zmieszanych z cukrem. Zlepić i formować okrągłe lub podłużne jagodzianki. Uformowane jagodzianki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4

Pozostałe jajko rozbić, rozmącić i smarować bułki przed włożeniem do piekarnika. Jagodzianki piec ok. 15 minut w temp. 190 stopni C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły