1

Składniki

1 Kilogram
mąka
1 Kostka
Kasia
0.5 Litra
mleko
1.5 Szklanki
cukier
1 Sztuka
Aromat waniliowy
7 Sztuk
JAJA
13 Dekagramów
drożdże
30 Dekagramów
Jagody swieże lub mrożone
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże z 2 łyżkami cukru rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do miski z mąką i pozostawić na 15 minut, aż rozczyn podrośnie, następnie wbić do miski 6 jajek, dodać rozpuszczone masło, cukier i aromat waniliowy. Ciasto wyrabiać ok 20 minut (aby odchodziło od ręki), dolewając stopniowo pozostałe ciepłe mleko. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i wyrobić szybko ciasto. Następnie ucinamy po kawałku, rozciągamy i w środek kładziemy łyżeczkę jagód zmieszanych z cukrem. Zalepiam yi formujemy okrągłe lub podłużne jagodzianki. Uformowane jagodzianki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe jajko rozbijamy, rozkłócamy i smarujemy bułki przed włożeniem do piekarnika. Jagodzianki pieczemy ok 15 minut w temp 190*c.

Opis

Nie wygladają jak ze sklepu ale są o wiele smaczniejsze

Podobne przepisy

Tanie pączki

Przepis
Średni Do 3 godz
Tanie pączki

Muffinki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffinki

Domowa Drożdżówka

Przepis
Łatwy Do 15 min
Domowa Drożdżówka

Drożdżowe chrusty

Przepis
Średni Do 40 min
Drożdżowe chrusty

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Pączki Babuni

Przepis
Średni Do 3 godz
Pączki Babuni

Pączki grodzieńskie

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki grodzieńskie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!