Domowe jagodzianki
m7
Domowe jagodzianki są najlepsze. Puszyste ciasto z pysznym, jagodowym nadzieniem to smak lata, który można przywołać również zimą, wykorzystując mrożone owoce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
193
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Domowe jagodzianki są najlepsze. Puszyste ciasto z pysznym, jagodowym nadzieniem to smak lata, który można przywołać również zimą, wykorzystując mrożone owoce.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1 kostka margaryna
0.50 l mleko
1.50 szkl. cukier
1 szt. aromat waniliowy
7 szt. jaja
13 dag. drożdże
30 dag. jagody swieże lub mrożone
Przygotowanie
Drożdże rozrobić z 2 łyżkami cukru w połowie szklanki ciepłego mleka. Wlać do miski z mąką i pozostawić na 15 minut, aż rozczyn podrośnie. Następnie wbić do miski 6 jajek, dodać rozpuszczone margarynę, cukier i aromat waniliowy.
Ciasto wyrabiać ok. 20 minut (aby odchodziło od ręki), dolewając stopniowo pozostałe ciepłe mleko. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i wyrobić szybko ciasto.
Następnie ucinać po kawałku, rozciągać i w środek kłaść łyżeczkę jagód zmieszanych z cukrem. Zlepić i formować okrągłe lub podłużne jagodzianki. Uformowane jagodzianki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałe jajko rozbić, rozmącić i smarować bułki przed włożeniem do piekarnika. Jagodzianki piec ok. 15 minut w temp. 190 stopni C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
193
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.