1

Składniki

1 Kilogram
mąka
1 Kostka
Kasia
0.5 Litra
mleko
1.5 Szklanki
cukier
1 Sztuka
Aromat waniliowy
7 Sztuk
JAJA
13 Dekagramów
drożdże
30 Dekagramów
Jagody swieże lub mrożone
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże z 2 łyżkami cukru rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do miski z mąką i pozostawić na 15 minut, aż rozczyn podrośnie, następnie wbić do miski 6 jajek, dodać rozpuszczone masło, cukier i aromat waniliowy. Ciasto wyrabiać ok 20 minut (aby odchodziło od ręki), dolewając stopniowo pozostałe ciepłe mleko. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i wyrobić szybko ciasto. Następnie ucinamy po kawałku, rozciągamy i w środek kładziemy łyżeczkę jagód zmieszanych z cukrem. Zalepiam yi formujemy okrągłe lub podłużne jagodzianki. Uformowane jagodzianki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe jajko rozbijamy, rozkłócamy i smarujemy bułki przed włożeniem do piekarnika. Jagodzianki pieczemy ok 15 minut w temp 190*c.

Opis

Nie wygladają jak ze sklepu ale są o wiele smaczniejsze

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!