Domowe drożdżówki z czarną porzeczką
EkspertOdKuchni
Domowe wegańskie drożdżówki z czarną porzeczką to doskonały wybór na śniadanie lub słodką przekąskę. Świetnie smakują w towarzystwie porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Połączenie słodkiego ciasta z soczystą czarną porzeczką zasmakuje zarówno dorosłym, dzieciom, jak i wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
363
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowe wegańskie drożdżówki z czarną porzeczką to doskonały wybór na śniadanie lub słodką przekąskę. Świetnie smakują w towarzystwie porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Połączenie słodkiego ciasta z soczystą czarną porzeczką zasmakuje zarówno dorosłym, dzieciom, jak i wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Życzymy smacznego!
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g mąka krupczatka lubella
200 g czarna porzeczka
30 g drożdże
110 g cukier
250 napój roślinny sojowy
50 olej
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym napoju roślinnym sojowym, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki krupczatki. Zaczyn odstawiamy na około 10 minut.
Do miski przesiewamy 400 g mąki krupczatki, dodajemy 50 g cukru, zaczyn drożdżowy, olej i szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej kuli (jeśli za bardzo klei się do rąk, dodajemy troszkę mąki).
Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto rośnie, smażymy czarną porzeczkę z cukrem na patelni, aby uzyskać nadzienie do drożdżówek. Odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie robimy kruszonkę. W misce łączymy ze sobą 2 łyżki oleju, łyżkę napoju roślinnego i 100 g mąki.
Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je, dzieląc na 8 równych kulek. Następnie każdą formujemy na kształt bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut.
W każdej bułeczce robimy wgłębienie. Wkładamy do nich usmażoną czarną porzeczkę i zasypujemy kruszonką.
Drożdżówki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
363
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.