Domowe drożdżówki z czarną porzeczką

EkspertOdKuchni
Domowe drożdżówki z czarną porzeczką

0

0 / 0

Domowe wegańskie drożdżówki z czarną porzeczką to doskonały wybór na śniadanie lub słodką przekąskę. Świetnie smakują w towarzystwie porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Połączenie słodkiego ciasta z soczystą czarną porzeczką zasmakuje zarówno dorosłym, dzieciom, jak i wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Życzymy smacznego!

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mąka krupczatka lubella

200 g czarna porzeczka

30 g drożdże

110 g cukier

250 napój roślinny sojowy

50 olej

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym napoju roślinnym sojowym, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki krupczatki. Zaczyn odstawiamy na około 10 minut.

2

Do miski przesiewamy 400 g mąki krupczatki, dodajemy 50 g cukru, zaczyn drożdżowy, olej i szczyptę soli.

3

Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej kuli (jeśli za bardzo klei się do rąk, dodajemy troszkę mąki).

4

Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

5

Gdy ciasto rośnie, smażymy czarną porzeczkę z cukrem na patelni, aby uzyskać nadzienie do drożdżówek. Odstawiamy do ostygnięcia.

6

W międzyczasie robimy kruszonkę. W misce łączymy ze sobą 2 łyżki oleju, łyżkę napoju roślinnego i 100 g mąki.

7

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je, dzieląc na 8 równych kulek. Następnie każdą formujemy na kształt bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut.

8

W każdej bułeczce robimy wgłębienie. Wkładamy do nich usmażoną czarną porzeczkę i zasypujemy kruszonką.

9

Drożdżówki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły