Domowe ciastka z bakaliami - SUPERFOOD!

decomorreno
Domowe ciastka  z bakaliami - SUPERFOOD!

1

5 / 1

Jesteś ciasteczkowym potworkiem i szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych ciasteczek z bakaliami? Nadchodzimy z pomocą! Nasze intensywnie czekoladowe ciasteczka powstały na bazie płatków owsianych z dodatkiem suszonych owoców i dodatkowo oblane zostaly z wierzchu aromatyczną polewą czekoladową. To smakołyk typu superfood, który możesz chrupać bez wyrzutów sumienia :)

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

180 g płatki owsiane

20 g mąka ziemniaczana

0.50 łyżeczka cynamon

100 g olej kokosowy

80 g ksylitol

2 szt. jaja

100 g masło kakaowe

50 pęcz. kakao decomorreno

80 g ksylitol

1 szcz. sól

80 g migdały blanszowane

0.50 szkl. rodzynki

Przygotowanie


1

Zblenduj płatki owsiane, nie musi być dokładnie, mogą zostać niezmielone kawałki.

2

Olej kokosowy utrzyj z ksylitolem (lub erytrolem) , dodaj jajka. Dosyp mąki oraz cynamon, wymieszaj. Włóż na 15 minut do lodówki.

3

Formuj następnie płaskie ciastka. Układaj na dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

4

Piecz w temperaturze 180°C przez około 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do całkowitego wystudzenia.

5

W kąpieli wodnej rozpuść masło kakaowe, dodaj ksylitol w pudrze oraz kakao i dobrze wymieszaj.

6

Dodaj do czekolady posiekane migdały oraz rodzynki (możesz je zastąpić suszoną żurawiną).

7

Polewaj z góry ciastka i wstaw do lodówki aby czekolada stężała. Przechowuj w lodówce do czasu podania. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły